Home

Nieuws 9 reacties

Klimaatmaatregelen: landbouw kan grote bijdrage leveren

De landbouw kan, vergeleken met andere sectoren (woningen, transport, industrie), tegen relatief lage kosten een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met ECN.

Maatregelen in de landbouw zijn opties om tot vermindering van CO2 te komen. ECN en PBL hebben een paar opties doorberekend, waarvan in een aantal ook maatregelen in de landbouw zijn meegenomen. De verschillende opties kosten € 1,6 miljard tot € 5,5 miljard per jaar, afhankelijk van de mate van reductie en de getroffen maatregelen.

80 tot 95% minder broeikasgassen uitstoten

PBL en ECN hebben op verzoek van de ministeries van Financiën, Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de kosten van de energietransitie in Nederland in 2030 in kaart gebracht. Nederland moet tot 2050 80 tot 95% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990, volgens het Klimaatakkoord van Parijs. Bij een geleidelijke energie-omslag moet de uitstoot in 2030 met 43 tot 49 % gedaald zijn.

De landbouw kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen door:

 • de levensduur van melkvee te verlengen;
 • methaanoxidatie in mest toe te passen;
 • nitrificatieremmers te gebruiken;
 • de toepassing van precisiebemesting;
 • aanpassing van rantsoenen van melkvee;
 • en de monovergisting van mest.

Met dergelijke maatregelen kan de uitstoot van CO2 met ongeveer 10 megaton worden verminderd. Daarnaast is er ook ruim1 megaton winst te boeken door CO2 vast te houden met allerlei maatregelen in het landgebruik.

Laatste reacties

 • alphons1

  oei oei weer maatregelen waar de bioversiteit en bodemleven terug uit gaat van de bodem. digistaat vernietigd bodemleven en nitrificatie remmers ook.

 • alco1

  Hebben ze nou nog steeds niet door dat landbouw kringloop is.
  De mens met zijn luxe (en dan bedoel ik niet het vlees eten) is de veroorzaker van alle ellende.

 • vandenbrandcv1

  en meer mee op stal met dagverse mest in mono vergister, slechter voor ammoniak. 10% van methaan komt via mest naar buiten. Meer koe in de wei is minder mest in de put voor vergister en beter voor ammoniak.

 • NASJO

  Het uitgangspunt: een "vruchtbare bodem" wordt gemakshalve vergeten, door gewassen te telen wordt CO2 vastgelegd, de opbrengst is van grote waarde, landbouw verdient meedenkers i.p.v. doemdenkers. Het moet en zal geld kosten, of er nog een droge boterham te verdienen valt? De tijd zal het leren!

 • 344412

  Organische stof opbouwen, dat helpt.

 • Sjarlie

  Waarom pakken ze dat luxe Vliegverkeer niet aan waar ze gewoon voor de lol naar de andere kant van de wereld reizen en 100.000.000. liters brandstof in de bovenste luchtlagen verbranden ! Dat is wel de allerheiligste koe waar je nooit iets van hoort.
  en niets van mag zeggen.KLM moet alweer gaan uitbreiden want er wordt tegen de Pasen zo'n 70 miljoen verwende passagiers verwacht die hun broodnodige vakantie moeten vieren elders behalve d'r eigen land.

 • koestal

  Ook al dat autoverkeer zorgt voor klimaatproblemen,net als de vliegtuigen ,maar de oplossing wordt bij de boeren gezocht,net als het fosfaatgehalte in het oppervlaktewater die voor een groot gedeelte wordt veroorzaakt door lekke riolen en riolen met onvoldoende capaciteit

 • Jan van het Zand

  Het is wel heel simpel gesteld door PBL en ECN. ECN staat trouwens voor Energie onderzoek Centrum Nederland. Daar zit nu wel een luchtje aan. Is het niet wie betaalt die bepaalt. Hoe zit dat bij ECN?
  Deze laatste opmerking is niet zonder reden. Immers, het verminderen van de uitstoot kost in heel veel gevallen juist ENERGIE. En zoals we weten energie opwekken veroorzaakt juist CO2 uitstoot.
  En daarmee zijn we beland bij het mestbeleid van NL en de EU. Hoezo kunstmest productie toestaan (aardgas snuivende bezigheid) terwijl we in dierlijke mest stikstof in overvloed hebben en graag willen gebruiken.
  De derogatie is ondergewaardeerd, omdat niet gezien wordt dat hiermee 80% of meer grasland verplicht is en daarmee het meest CO2 wordt vastgelegd in de bodem door de toename van organische stof. Meer dan welk ander gewas.
  Luchtwassers zijn prima, maar ze vreten energie.

 • alphons1

  en da er meer co2 in de lucht komt word ook dat de besteding uitbreid veroorzaakt. daar groeit niks groens da co2 op neemt. en geef daar de boere ook de schuld maar van. zo werkt da in nederland

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.