Home

Nieuws

Kamp wil geen voorbehoud bij standpunt GLB

De Tweede Kamer verzwakt de Nederlandse inbreng voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid als het om een parlementair voorbehoud vraagt.

Dat stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken) in reactie op een motie van Kamerleden Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA en Barry Madlener (PVV). De motie werd donderdag 20 april door de Tweede Kamer aangenomen met steun van SGP, CDA, PVV, 50plus, VVD, ChristenUnie en FvD.

Het kabinet heeft deze consultatie van de Europese Commissie over de voorgenomen hervorming van het Europees landbouwbeleid (GLB) ingevuld. Kern van de Nederlandse inbreng is dat de marktoriëntatie van landbouw moet toenemen en de afhankelijkheid van directie inkomenssteun moet afnemen.

Positie kabinet en Kamer komt niet overeen

SGP‘er Dijkgraaf zei donderdag in debat met minister Kamp dat het kabinet een positie inneemt die niet op alle punten overeenkomt met de opvatting van een meerderheid van de Tweede Kamer. Daarom moet het kabinet een voorbehoud maken bij de consultatie, vindt hij.

Kamp vindt dat niet alleen onnodig (“het is niet nodig Brussel erop te wijzen dat Nederland een demissionair kabinet heeft. Dat is daar heel goed bekend“), maar ook strijdig met het parlementair gebruik dat alleen een voorbehoud gemaakt wordt bij de vaststelling van wetgeving in Brussel. Hier gaat het om een consultatie.

Nog voor de zomer standpunt kabinet

De Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk nog voor de zomer een eerste standpunt van het kabinet over de inzet bij de onderhandelingen over het nieuwe landbouwbeleid, dat vanaf 2021 van kracht kan worden. De Kamer kan er dan een oordeel over vormen. De Europese Commissie komt op zijn vroegst volgend jaar met voorstellen, die vervolgens door het Europees Parlement en de lidstaten worden beoordeeld.

Kamp verwacht dat de Europese verkiezingen in 2019 en de daarop volgende vorming van een nieuwe Europese Commissie een vertragend effect kan hebben. Nu de motie is aangenomen wil Dijkgraaf een brief van het kabinet over de uitvoering van de motie.

Of registreer je om te kunnen reageren.