Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:6 apr 2017

Kamer zet Van Dam buitenspel

De Tweede Kamer wil op veel landbouwonderwerpen niet meer in gesprek met het huidige kabinet. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, waarin werd besloten welke onderwerpen controversieel worden verklaard.

De Kamer maakt het voor staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijwel onmogelijk om nog beleid te maken. Veel andere bewindspersonen hebben op veel dossiers wel groen licht gekregen om hun beleid voort te zetten.

De Tweede Kamer wil niet meer in gesprek met Van Dam over het mestbeleid, met uitzondering van de onderwerpen die gerelateerd zijn aan het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn en de onderhandelingen voor een nieuwe derogatie. Grote voorstanders van het stilzetten van deze dossiers zijn CDA, VVD en SGP.

D66 houdt een slag om de arm: “We moeten er wel voor zorgen dat we in gesprek blijven met het kabinet over zaken die niet kunnen wachten”, vindt Stientje van Veldhoven (D66). De Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA vinden het niet nodig om het mestdossier controversieel te verklaren, maar zij vormen een minderheid.

Sommige dossiers ‘op pauze’

De Tweede Kamer heeft ook het beleid rondom weidevogels, natuurbeleid, proefdieren, gewasbeschermingsmiddelen, weidegang voor koeien en energie controversieel verklaard. Ook de benoeming van de regisseur voor het versnellen van het verduurzamen van de veehouderij wordt op verzoek van de Tweede Kamer uitgesteld. Over de NVWA, het pachtdossier en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) neemt de Kamer later een besluit. Op verzoek van D66 wordt in deze dossiers een tussenstap gemaakt.

“We willen van het kabinet weten wat er gebeurt als we in deze dossiers op de pauzeknop drukken. We willen niet dat er in de tussentijd ongelukken gebeuren, maar we willen ook niet dat het kabinet nog allerlei besluiten gaat nemen in deze dossiers”, vindt Van Veldhoven. Ze kreeg hiervoor steun van een meerderheid. CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil nadrukkelijk dat de bemiddelaar in het pachtdossier wel door gaat, maar dat het kabinet geen onomkeerbare stappen mag maken. De Kamer wacht nu een voortgangsrapportage van de pachtbemiddelaar af, voordat een besluit wordt genomen.

Wel verder met fosfaatdossier en vogelgriep

De Kamer gaat wel door met onderwerpen die niet kunnen wachten, zoals de behandeling van het fosfaatdossier voor de melkveehouderij, vogelgriep en onderwerpen die op de agenda in Brussel komen.

Van Dam: ik blijf gewoon mijn werk doen

De staatssecretaris blijft gewoon zijn werk doen, “zoals dat van mij wordt verwacht”, ook al heeft de Tweede Kamer een groot deel van de onderwerpen die op de Kameragenda staan controversieel verklaard.

Van Dam zegt dat het lijkt dat de Tweede Kamer zelf zoekende is naar de betekenis van het controversieel verklaren. “Wat de Kamer doet is zeggen dat ze over stukken die voorliggen, niet meer met dit kabinet wil spreken. Dat kan. Maar dat betekent niet dat het beleid niet wordt voortgezet. Er zullen natuurlijk geen belangrijke beleidswijzigingen meer worden doorgevoerd, maar dat doet geen enkel demissionair kabinet.”

Laatste reacties

 • schooteind1

  Eindelijk een keer goed nieuws uit den Haag

 • EMPTAGE

  Verantwoordelijkheden naar de samenleving inclusief planten en dieren ontlopen en voor uit schuiven en zo uitverkoop houden dus.

 • wienbemelmans

  Het wordt tijd dat ze die onkundige man van landbouw zaken eens de pas afsnijden, had veel eerder moeten gebeuren hij heeft veel kapot gemaakt.

 • 8085SV

  verstandig besluit.

 • haj146

  Goed nieuws. Top van o.a. Geurts. Tijd dat hij in een volgend kabinet dergelijke zaken vertegenwoordigd, iemand met kennis

 • Klaasvaak

  Wat een mazzel voor Martijn. Lekker rustig aan wennen aan het werkeloos thuis zitten.

 • .....

  Ben benieuwd welke hoogvlieger de VVD ons straks weer in de maag splitst op landbouw

 • awhurenkamp1

  Geen salaris. Geen wachtgeld.. IN DE BIJSTAND DIE VENT.. MEER IS HIJ NIET WAART..

 • Maas1

  Mensen juig niet te vroeg er komt een bak regelgeving aan die zijn weerga niet kent.
  Het wordt nu wel tijd dat de boer een eerlijke prijs voor zijn product krijgt,zodat de rest van Nederland kan blijven rusten.

 • 344412

  Straks Jesse

 • info519

  mooi cda..vvd en sgp op 1 lijn.....nu cu er nog bij en gaan met die banaan...tijd voor de boer nu

 • koestal

  De politiek is steeds op jacht naar boeren,hoe kun je die nog een loer draaien

 • Vakbladen1

  Mooi Bericht

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.