Home

Nieuws 5 reacties

Kamer wil opheldering over mestfraude

De Tweede Kamer wil opheldering over het voorkomen van mestfraude.

Kamerleden vragen staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) een brief met uitleg over uitlatingen van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in zijn evaluatierapport over het mestbeleid constateert dat met name in Noord-Brabant mestfraude een belangrijke bijdrage levert aan het overschrijden van de nitraatnorm in het grondwater. Dit kan volgens PBL voor 5 tot 30 mg/ liter extra nitraatuitspoeling tot gevolg hebben.

‘Fraude haalt basis onder mestbeleid weg’

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff vindt dat mestfraude de basis onder het mestbeleid weghaalt en dat door de fraude de goede onder de kwade lijden. Hij vroeg een debat aan met Van Dam, maar kreeg daarvoor geen meerderheid. Wel wil een ruime Kamermeerderheid een brief van Van Dam waarin hij opheldering geeft.

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Als het rapport is geschreven op aannames dan de schrijver opsluiten en pas los laten als alles opgehelderd is. Dit zijn wel ernstige beschuldigingen. Is er daadwerkelijk fraude gepleegd dan staat het wel in de boerderij geschreven welke boetes er zijn uitgedeeld.

 • WGeverink

  Hier is een mooie klus voor de lto. Alle riooloverstorten opvullen met beton. Iedere keer als de stront door de straten kolkt de burgers er aan herinneren dat die stront voorheen zomaar techtstreeks op het oppervlakte water werd geloosd.

 • awhurenkamp1

  We zitten al onder de norm.. in het landelijk gebied ...wat zit men toch te drammen DE RIOOLOVERSTORTEN VOL GOOIEN MET BETON DAN IS HET OP GELOST

 • John*

  het systeem klopt ook gewoon niet, monsteren wat je afvoert tot de verplichting bereikt is en de rest mag je houden als veehouder. Allemaal prima maar als je weet dat je uit een monster 3 verschillende uitslagen kan treffen is het gewoon geluk hebben dat je mineralen vlug bij elkaar hebt die je moet afvoeren volgens forfaitaire normen. De rest mag op eigen land..

  bemonster dan ook het resultaat, het nitraatgehalte en geef boeren de ruimte om te bemesten naar eigen inzicht zolang ze niet boven de Europese normen komen. Dan stellen we echt centraal waar het om gaat i.p.v. de focus te leggen op een enkele oorzaak. In dit geval de mestproductie.

 • JKr

  Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, zo werkt dat hier. Dat bureau PBL vandaag nog opheffen, zijn waarschijnlijk bang voor hun functies. Op zulk soort uitlatingen, die niet gefundeerd zijn, moeten sancties op staan. Als er gefraudeerd wordt zeg dan ook wie, anders opzouten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.