Home

Nieuws 3 reacties

Kabinet verwerpt RvS-advies over NVWA-tarief

Het kabinet is niet van plan het beleid voor de doorberekening van de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan te passen.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer daar voor geen aanleiding te zien, ondanks een kritisch advies van de Afdeling advisering Raad van State.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Raad van State in september vorig jaar een advies (pdf) uitgebracht over de doorberekening van de NVWA-tarieven en de tarieven van de Autoriteit Consument en Markt. De Raad van State concludeerde dat de het tarievenbeleid van de NVWA in strijd was met de uitgangspunten die het kabinet zelf heeft vastgelegd.

Doorberekening op zich mag, maar het moet niet een doel worden om de begroting sluitend te maken, aldus de Raad van State. Dat is bij de NVWA op dit moment volgens de Raad van State wel het geval.

Blok: politiek bepaalt doorberekening kosten

Het kabinet is het daarmee niet eens. Blok schrijft (pdf) dat het aan de politiek is te bepalen welke kosten wel en welke niet worden doorberekend. “Daarbij vindt een uitdrukkelijke belangenafweging plaats (...)”, aldus Blok.

Het kabinet stelt dat er geen rechtstreeks verband hoeft te zijn tussen het voordeel dat het bedrijfsleven heeft en de kosten die de overheid doorberekent aan handhaving en toezicht. De kosten zijn immers niet hoger dan de werkelijk gemaakte kosten, aldus Blok.

Laatste reacties

  • J.W. de Kloet

    kreeg pas een export keuring tarief nvwa is 50 euro per kwartier. In wat voor land leven we toch.

  • verschoor1

    certificaat voor export 1 vracht mest kost 62,59 euro, over kosten gesproken, laten we beginnen die per mail te versturen is veel sneller, goedkoper en ook duurzamer, dat willen we toch zijn!!

  • b.brink1

    Oké, tarieven doorberekenen. Maar dan enkel het kostendekkend tarief en geen woekertarieven. Het is inderdaad een begroting sluitend maken zoals de RvS zegt. Schandalig. Onderwereld praktijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.