Home

Nieuws 3 reacties

Hoge landbouwprijzen nekken Franse voedingsindustrie

Kleinere marges voor Franse voedingsindustrie door hogere landbouwprijzen.

De Franse voedingsindustrie is buitengewoon zwaar getroffen door het duurder worden van agrarische grondstoffen. Die prijzen zijn vorig jaar met gemiddeld 14% gestegen, terwijl de stijging over een periode van ruim tien jaar zelfs op 180% uitkomt. Dat treft vooral de verwerkende voedingsindustrie waar de van de landbouw afkomstige grondstoffen 55% van de totale kosten uitmaken. Dat schrijft de organisatie van Franse agro-voedingsbedrijven Ania.

Ania berekent dat de gemiddelde marge vorig jaar is gedaald naar 3,1%.

Macht supermarkten

De producenten van voedingsmiddelen en dranken zitten tegelijk aan de andere kant in de tang van de grote supermarkten die, zeker in Frankrijk, in een zware prijzenslag verwikkeld zijn. Daar komt dan ook nog de steeds sterkere belastingdruk bij. Ania berekent dat de gemiddelde marge in de sector door die factoren vorig jaar is gedaald naar 3,1%, terwijl dat in 2007 nog ruim 7% was. Ania stelt dat de financiële positie van de bedrijven daarmee steeds meer in het gedrang komt.

Verdere verslechtering door inflatie

De organisatie van Franse agro-voedingsbedrijven voorziet voor 2017 een verdere verslechtering doordat de inflatie dreigt toe te nemen. “De sterke wisselvalligheid maakt het voor de ondernemers onmogelijk om goed zicht te krijgen op de inkoopkosten en legt daardoor een grote druk op hun financiën”, aldus Ania in een verklaring. Om het tij te keren wil Ania onder meer dat er een betere relatie komt tussen de voedings- en drankenbedrijven en hun leveranciers in de land- en tuinbouw.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Als ik met Franse boeren spreek dan hoor ik heel andere verhalen. Worden uitgemolken door de afnemers.

  • francois xavier

    ik geloof er geen ballen van. landbouwprijzen zijn in Frankrijk niet hoger dan hier.

  • farmerbn

    De kostprijs van landbouwproducten zijn lager dan in Nl door voornamelijk het goedkopere land en de bijbehorende voerkosten. Echter de verwerkende industrie produceert minder efficient dan de verwerkers in NL. Samen met de macht van de supermarkten betekent dat de prijzen flink uitgeknepen worden. De oplossing is export maar veel verwerkers doen dat nog niet genoeg maar die bedrijven die dat wel al doen maken een mooie marge.

Of registreer je om te kunnen reageren.