Home

Nieuws

Grondprijs stabiliseert

Afgelopen maand is nagenoeg hetzelfde per hectare landbouwgrond betaald als in februari.

Dat blijkt uit maandcijfers van Kadaster.

De gemiddelde grondprijs in maart komt uit op € 59.115 per hectare. In februari dit jaar was de gemiddelde grondprijs in Nederland € 59.671 per hectare.

Grasland goedkoper

In februari dit jaar steeg de gemiddelde prijs voor een hectare grasland nog met ruim € 7.000 per hectare, vergeleken met januari. De prijsstijging is van korte duur, want afgelopen maand bracht grasland gemiddeld iets minder op, namelijk iets meer dan € 55.000 per hectare. In februari lag de prijs op bijna € 57.000 per hectare.

Prijs bouwland stabiel

Een hectare bouwland bracht volgens Kadaster in maart gemiddeld € 62.812 op. In februari was dat € 62.480 per hectare.

Wanneer afgelopen maand wordt vergeleken met maart 2016, blijkt dat landbouwgrond momenteel gemiddeld € 2.000 per hectare duurder is.

Vooralsnog lijkt het erop dat de invoering van fosfaatrechten er niet voor zorgt dat de grondprijs daalt, vanwege afnemende vraag naar landbouwgrond. Traditioneel neemt de handel in landbouwgrond toe richting de deadline van 15 mei voor de Gecombineerde opgave. Of dit ervoor zorgt dat de prijs gaat stijgen, is moeilijk te zeggen.

Meer grondgebonden bedrijven te koop

Vorige week bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM dat het aantal te koop aangeboden melkveebedrijven binnen NVM in 2016 boven de 100 is uitgekomen, tegen 85 à 90 in de voorgaande jaren. Het aantal te koop staande akkerbouwbedrijven binnen de makelaarsvereniging is volgens voorlopige gegevens van 2016 gestegen naar 30. In 2015 ging het om 25. Het aantal verkochte akkerbouwbedrijven daalde in de afgelopen twee jaar. In 2015 werden er 11 verkocht. Vorig jaar was dat 8.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.