Home

Nieuws 3 reacties

Grondaankoop na 2 juli 2015 telt niet mee voor grondgebondenheid fosfaatplan

Bedrijven die tussen 2 juli 2015 en 1 maart 2017 grond hebben aangekocht en daarmee van niet-grondgebonden naar een grondgebonden bedrijf zijn gegaan, moeten hun veestapel toch 4% extra inkrimpen ten opzichte van de veestapel van 2 juli 2015.

Het ontzien van grondgebonden bedrijven geldt alleen voor bedrijven die op peildatum 2 juli 2015 grondgebonden waren. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

‘Ondernemers konden anticiperen op regeling’

In de brief schrijft Van Dam ook dat ondernemers die van RVO.nl nog geen fosfaatreferentie hebben gekregen voor de uitvoering van het fosfaatreductieplan, geen uitstel krijgen. Ondernemers konden de referentie al zelf berekenen op basis van I&R-gegevens, waardoor ze konden anticiperen op de regeling, vindt Van Dam. “De tijdige uitvoering van de regeling is van groot belang om de Nederlandse fosfaatproductie tijdig in overeenstemming met het fosfaatplafond te brengen.”

De staatssecretaris erkent dat nog niet alle ondernemers een fosfaatreferentie hebben gekregen. Vooral het bepalen van de referenties voor bedrijven waar wijzigingen zijn geweest of waar vee is uitgeschaard, vraagt extra tijd. Het streven is dat ook deze bedrijven de referentie krijgen voor het opleggen van de eerste geldsom.

Prognoses geven per bedrijf

“Ondernemers kunnen zelf hun referentie bepalen op basis van de gegevens in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R). Daaruit valt af te lezen over hoeveel GVE zij beschikten op 2 juli 2015 en 1 oktober 2016. Op dit moment worden de mandaten afgerond om te zorgen dat vanuit zuivelbedrijven, met instemming van de ondernemers, prognoses kunnen worden gegeven per bedrijf, op basis van de in het I&R bekende gegevens”, laat Van Dam weten.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Dus het kan gebeuren dat boeren nog niet weten dat de referentie is, zelf kunnen ze volgens van Dam wel bepalen maar RVO nog niet??? , een boete krijgen. Dus eerder een boete dan de rede waarom???? Moet niet gekker worden.

 • ronnie69

  het gaat vooral ook om bedrijven die de grond al voor de mei teling hadden
  maar hem niet opgegeven hebben om dat ze een perceel voor bv tulpen hebben verhuurd of een stuk verhuurd om aan de derogatie eis van 80% grasland te voldoen niet erg eerlijk als je toch extensief bent

 • mtseshuis

  @ronnie69, wie eet bij jullie al dat gras op dan, alles maar op stam verkopen?? Je kunt het bouwblok elk jaar wel met een graskuil vergroten als je genoeg grond hebt om alle mest te plaatsen voor je veestapel. Want dan groeit er meer dan je nodig hebt. Logisch dus dat je dan een deel verhuurt aan een bollenteler of akkerbouwer, met als eis afzet van je eigen mest...
  Zie niet in wat er niet eerlijk aan is, het staat iedereen vrij om grondgebonden te boeren, waarom intensieve bedrijven voortrekken op dit vlak?

Of registreer je om te kunnen reageren.