Home

Nieuws

FAO lanceert ‘Nederlandse’ watertool

De Wereldvoedselorganisatie FAO lanceert een online ‘tool’ die boeren helpt watergebruik te managen.

Het gaat om een systeem waarbij satellietgegevens en Google Earth samen tot kaarten komen waarop te zien is hoeveel opbrengst per kubieke meter water wordt gerealiseerd. Het zogeheten ‘WaPOR’-systeem is ontwikkeld door een serie Nederlandse partijen en betaald door de Nederlandse overheid.

Beschikbaarheid zoetwater

De ontwikkeling kostte $ 10 miljoen, omgerekend € 9,3 miljoen. Bij de ontwikkeling werkten het bedrijf eLEAF, de Universiteit Twente, de Waterwatch Foundation en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek intensief samen. Volgens de FAO is de beschikbaarheid van voldoende zoetwater een groeiend probleem voor boeren in met name Afrika en het Midden-Oosten, maar ook de droge delen van Spanje, waar de woestijn oprukt.

Opwarming aarde

“Elke druppel telt”, aldus Maria Helena Semedo, de vicedirecteur-generaal van de FAO. Dat komt deels door klimaatopwarming. Volgens de FAO betekent 1 graad Celsius opwarming van de aarde dat 7% van de wereldbevolking over minimaal 20% minder hernieuwbare waterbronnen kan beschikken.

In juni worden gegevens op landniveau beschikbaar gesteld voor onder meer Egypte, Ethiopië, Kenia, Ghana, Marokko en Syrië. Foto: screenshot WaPOR, FAO
In juni worden gegevens op landniveau beschikbaar gesteld voor onder meer Egypte, Ethiopië, Kenia, Ghana, Marokko en Syrië. Foto: screenshot WaPOR, FAO

Gratis programma

WaPOR is gratis. Op dit moment levert de database op continentaal niveau gegevens. In juni worden gegevens op landniveau beschikbaar gesteld voor onder meer Egypte, Ethiopië, Kenia, Ghana, Marokko en Syrië. In oktober worden meer gedetailleerde gegevens ingeladen. De kaarten kunnen uiteindelijk worden ingezoomd tot plotten van enkele tientallen tot honderden meters. De gegevens worden dagelijks tot elke 10 dagen geüpdatet.

Ook voor op de smartphone

Volgens planning zullen de gegevens niet alleen via een desktopcomputer handig worden opgevraagd, maar zal de ‘tool’ ook een versie krijgen die toegesneden is op smartphones.

Of registreer je om te kunnen reageren.