Home

Nieuws

Exportwaarde in januari flink hoger

In januari is vanuit Nederland voor € 6,7 miljard aan landbouwproducten geëxporteerd.

Dat is € 570 miljoen meer dan een jaar eerder en voor de maand januari een record. De groei is vooral het gevolg van fors hogere prijzen en volumes van groente en fruit, maar ook de export van zuivelproducten en vlees nam toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van de start van 2015 ligt de export zelfs ruim € 700 miljoen voor, maar de jaren daarvoor komen qua bedragen dicht in de buurt van 2017. De exportwaarde van groente en fruit steeg ten opzichte van een jaar eerder met € 200 miljoen tot € 1,3 miljard. Daarmee is de sector met afstand de grootste exporteur voor de vleessector en zuivel.

Sectoren nemen een vlucht

De export van verse groenten, met name tomaten, paprika en komkommer, nam met € 80 miljoen binnen de tuinbouw het meeste toe. Maar ook de export van fruit nam met € 75 miljoen flink toe. De sectoren nemen een vlucht nadat eerder prijzen en volumes inzakten door de Russische importstop van landbouwproducten uit de EU. Nieuwe markten zijn de VS en China.

De export van zuivel en eieren lag € 120 miljoen hoger dan een jaar eerder en komt nu op ruim € 680 miljoen uit. Zuivelprijzen zijn volgens de Wereldvoedselorganisatie tussen januari 2016 en januari 2017 met circa 30% toegenomen. Het meeste extra geld zit in de export van kaas, melk en room, maar ook de boterexport levert nu meer op.

De exportwaarde van vlees ligt met € 60 miljoen bijna 10% hoger. Hier geldt de gestegen varkensprijs als belangrijke oorzaak.

Ook importwaarde neemt toe

Aan de importkant besteedde Nederland met € 4,6 miljard zo’n € 400 miljoen meer dan een jaar eerder. Nederland importeerde voor meer geld granen, levende dieren en groente en fruit. De grootste plus zat bij de koffie, thee, cacao en specerijen – producten die dus niet concurreren met de Nederlandse primaire productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.