Home

Nieuws laatste update:10 apr 2017

Europese Commissie wil handelsdeal Australië

De Europese Commissie wil vrijhandelsbesprekingen beginnen met Australië en Nieuw-Zeeland.

Binnenkort zal de Commissie de lidstaten van de EU om toestemming vragen. De zuivel en producenten van rundvlees vrezen concurrentie uit Oceanië en vragen om harde garanties dat ze niet zwaar getroffen worden door een handelsdeal.

Bescherming herkomstnamen

Deze week sprak Eurocommissaris voor handel, Cecilia Malmström, telefonisch met de Australische minister voor handel Steven Ciobo. De twee kwamen tot afspraken over welke onderwerpen wel en welke geen onderdeel kunnen zijn van een overeenkomst. Details ontbreken, maar het raamwerk wordt binnenkort voorgelegd aan de lidstaten. Onderdeel is in elk geval bescherming van herkomstnamen, zoals Parmezaanse ham of Fetakaas.

Cecilia Malmström, Eurocommissaris voor handel. Foto: EPA
Cecilia Malmström, Eurocommissaris voor handel. Foto: EPA

Klein handelsoverschot landbouw

De Commissie werkt momenteel aan een studie naar een mogelijke overeenkomst met Australië waarin, zowel de kansen voor het bedrijfsleven in kaart worden gebracht, als ook ‘gevoeligheden’ in de landbouw. De EU realiseert momenteel een handelsoverschot van € 19 miljard per jaar met Australië. De EU exporteert vooral auto’s en machines maar verwezenlijkt ook met landbouw en voedingsproducten een klein handelsoverschot met Australië.

Meer rundvlees naar EU

Andersom exporteert Australië vooral mineralen en landbouwproducten. Het land denkt door een overeenkomst over lagere importtarieven meer rundvlees en in mindere mate granen, fruit en zuivel naar de EU uit te kunnen voeren. Voor Australië is de EU plots belangrijker geworden, omdat een vrijhandelsdeal voor landen rond de Stille Oceaan, waaronder Vietnam en Japan, op losse schroeven staat. De VS trok zich terug en sindsdien ligt het proces stil.

Zorgen

Koepelorganisatie Copa Cogeca vreest dat agrarische belangen worden uitgeruild tegen die van de industrie, met als gevolg extra concurrentie op het gebied van met name zuivel en rundvlees vanuit Australië.

Nieuw-Zeeland

Een maand geleden maakte EU-commissaris Malmström bekend binnenkort toestemming te vragen voor het starten van onderhandelingen met Nieuw-Zeeland. De zuivel in Nieuw-Zeeland wil meer markttoegang krijgen tot de EU. De eerste verkennende besprekingen hierover zijn een jaar geleden al begonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.