Home

Nieuws 1 reactie

Donner: woord over NVWA-tarieven aan de Kamer

Het systeem van de doorrekening van de toezichtskosten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een miskenning van de gedachte dat het toezicht in het algemeen belang gebeurt.

Dat zegt vicepresident Piet Hein Donner in reactie op de brief van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer, waarin het kabinet zegt dat er geen verandering komt in de doorrekening.

De afdeling advisering van de Raad van State hield vorig jaar op verzoek van de Tweede Kamer het kabinetsbeleid op het gebied van de doorrekening van de toezichtskosten tegen het licht. Daarin werd geoordeeld dat de doorberekening van toezichtskosten langzamerhand meer gebruik is dan uitzondering, terwijl het formele uitgangspunt van de regering is dat de kosten van toezicht niet worden doorberekend.

Volgens Donner is het van belang dat de overheid zich aan de eenmaal gemaakte keuze houdt en dat de doorberekening aan het bedrijfsleven niet louter op begrotingsdoelen gericht mag zijn. Donner zegt dat het aan de Tweede Kamer is om het advies verder op te pakken. “Dit advies was ook aan de Tweede Kamer gericht.”

NVWA-tarieven controversieel verklaard

De Kamer heeft deze week besloten de doorberekening van de NVWA-tarieven controversieel te verklaren. Dat betekent dat het huidige kabinet er in elk geval geen nieuwe besluiten over kan nemen.

Donner presenteerde donderdag het jaarverslag van de Raad van State. Hij ziet dat er een tendens bestaat om het meerderheidsoordeel zwaarder te laten wegen dan het recht. Hij ziet een breuklijn tussen de democratie en de rechtstaat. Het functioneren van de rechtstaat is in het geding. Hij ziet onvrede met de bestaande politieke en institutionele ordening, en internationale samenwerking en een hernieuwd vertrouwen in nationalisme en protectionisme.

De vicepresident van de Raad van State zegt dat nationalisme een loos begrip is in een wereld waar steeds meer internationale samenwerking is over bij voorbeeld terrorismebestrijding, migratiestromen en klimaat.

Eén reactie

  • zon

    Dat krijg je ervan als je Groen links erbij betrekt,die zijn anti-boer en zullen bij de formatie die nu gaande is hun uitgangspunten zo sterk mogelijk proberen uit te onderhandelen,
    De landbouw wordt nu dus al duidelijk als wisselgeld benut.
    Zou het niet wat zijn dat alle pro landbouw organisaties nu al duidelijk maken naar de politiek toe dat ze bij voorbaat een politiek verantwoordelijke op landbouw van GL en D66 niet zullen erkennen?
    Nu kun je nog wat, dadelijk kun je klagen maar sta je voor een voldongen feit.

Of registreer je om te kunnen reageren.