Home

Nieuws 18 reacties

Dijksma: mogelijk extra maatregel om uitstoot methaan te beperken

Als dat nodig is zullen extra maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgas methaan (CH4) te verminderen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) naar aanleiding van een publicatie over de verschillen tussen de gemeten en berekende methaanuitstoot in Nederland.

De gemeten methaanuitstoot is een stuk hoger dan de uitstoot die op basis van modellen is berekend. Dijksma zegt dat de oorzaken van die verschillen goed moeten worden bekeken. “We zitten niet in de ontkenning, maar als je zulke metingen ziet moet je ze wel dubbel checken. Als de modellen op grond van deze metingen moeten worden aangepast en we daardoor voor een grotere opgave staan, loop ik daar niet voor weg”, aldus Dijksma.

Geen extra voorzorgsmaatregelen

De staatssecretaris ging niet in op de suggestie van onder andere Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren om uit voorzorg nu alvast maatregelen te treffen, onder andere voor de geiten- en melkveehouderij. Volgens Dijksma moet eerst worden vastgesteld waardoor de methaanuitstoot groter is dan berekend, en pas daarna kunnen er gerichte maatregelen worden genomen. “We moeten nu ook niet de indruk wekken, alsof er nog niets gebeurt. Voor die sectoren is al sprake van een grote inzet om de emissie van broeikasgassen te beperken.”

Laatste reacties

 • deB.

  En weer mogen wij er voor opdraaien!!

  Rot toch is en keer op zeg....

 • Zuperboer

  Willen jullie minder boeren......? Dan gaan we dat regelen.

 • Maas1

  Nederland is Nederland niet meer.De beleidsmakers hebben letterlijk een klap van de windmolen gehad.De totale gekte komt nu los.

 • Trot

  auto der uit vliegtuig er uit allemaal weer lopen is nog gezonder ook in plaats al da gezwets

 • Maas1

  Weg met de vernatting van de zgn natuurgebieden; probleem voor zover die bestaat opgelost.

 • buitenok

  tijd voor opstand alla frankrijk

 • farmer135

  Schiphol krijgt er een extra terminal bij om de groei op te vangen, hoe valt dat te rijmen. • haj146

  Zucht......

 • deB.


  We laten al het gezeik over ons heen komen!

  Tijd voor lege schappen.... let op hoe belangrijk we ineens zijn.

  Wij zijn dag in dag uit het vreten voor de mens aan't maken, die ondertussen alleen maar uit zijn op ''leuke dingen'' doen en genieten!.... ondertussen veroordelen ze ons op een hondse manier! BAH

 • Bennie Stevelink

  De PvdD wijst meteen naar de melkveehouderij terwijl het zeer onwaarschijnlijk is dat het daar vandaan komt. Het rantsoen van koeien is tegenwoordig veel zetmeelrijker dan dertig jaar geleden. Hoe meer zetmeel in het rantsoen hoe minder methaan uitstoot. Daarnaast is het aantal koeien in de afgelopen dertig jaar gedaald.

 • alco1

  Er moet op gewezen worden dat de gewassen, die als voer dienen, ook weer methaan vastleggen.
  Ze doen net of methaan een chemisch iets is.

 • boonman01

  Er komen ook steeds meer mensen die van alles en nog wat eten.
  Dat kan ook een oorzaak zijn ??

 • koestal

  Laat ze maar eens met deugdelijke cijfers komen,ze hebben allemaal cijfers die op aannames zijn gebaseerd,dus een natte vinger. Ook geen ondeugdelijke cijfers uit het rode bolwerk van Wageningen ,want die willen de boeren ook graag onderschoffelen met ondeugdelijke cijfers

 • jan4072

  De CO2 is opeens het probleem niet meer? Ja wel maar dan kom je aan het paradepaardje Schiphol. 3% van de vloeibare energie van NL wordt op schiphol getankt. Maar het effect van die 3% is boven in de lucht de faktor 10 tot 20 X zo groot als hier op de grond. Grofweg gesteld, de helft van het CO2 probleem afkomstig van transport wordt veroorzaakt door vliegtuigen. Wat moet je dan? Schiphol limiteren ligt gevoelig bij een hoop grote bazen. Dus we stoppen met praten over CO2 en schakelen over op methaan. Dat is nu echt een typisch voorbeeld van politiek. Daarom heb ik schijt aan dat zooitje in Den Haag.

 • oorspronkelijk

  visionairs
  wie weet of natuurlijke omzetting minder methaan gas genereerd dan omzetting in de voedselketen
  wachten op reële metingen voor je een oordeel velt
  ook de wetenschap moet breder coördineren

 • Mbmb

  En daar is de PvdD er weer eens als de kippen bij om met de beschuldigende vinger naar de veehouderij te wijzen. Geen cijfers, geen bewijs voor oorzaak-gevolg, geen andere oorzaken in beeld, niets Dit is echt de limit , nu is het de laatste keer dat we ons te pakken laten nemen met geldverslindende maatregelen!

 • koestal

  Sluit dan ook maar de uitstoot van de rioolinstallaties .

 • koestal

  Verminder dan ook het vliegverkeer op Schiphol met al die Co2 uitstoot en belastingvrije kerosine,een boel milieubelasting ,wat geen geld oplevert voor de staat,maar dat is dan ineens goed voor de werkgelegenheid zegt Dijksma

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.