Home

Nieuws laatste update:18 apr 2017

Dierenwelzijn Vlaamse slachterijen verbeterd

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft in samenwerking met de organisatie van slachterijen maatregelen genomen om het dierenwelzijn in de slachterijen te versterken.

Er komt onder andere meer cameratoezicht en de toezichthouder voor het dierenwelzijn in de slachthuizen krijgt een versterkte rol. Verder moeten nog voor eind 2017 alle slachthuizen doorgelicht zijn door een onafhankelijke externe partner.

Ernstige misstanden in slachterij Tielt

Vorige maand kwamen schokkende beelden van zware dierenmishandeling in een slachthuis in Tielt naar buiten. Weyts sloot daarop het bedrijf toen op een filmpje van dierenrechtenactivisten ernstige misstanden aan het licht kwamen. Nadat het bedrijf aan een pakket voorwaarden had voldaan, mocht het begin deze maand weer open.

Weyts:“Ik ben blij dat de sector meegaat in dit verhaal, met concrete maatregelen om het dierenwelzijn te versterken. Het schandaal in Tielt was een smet op het blazoen van alle slachthuizen. De sector heeft dus zelf alle belang bij een grondige doorlichting”.

Nieuwe maatregelen

Weyts legt nu samen met FEBEV een nieuw pakket maatregelen op tafel. De medewerking is volgens Weyts belangrijk als signaal dat de sector concrete stappen wil zetten die het dierenwelzijn binnen de slachtinrichtingen verbeteren. “Vlaanderen wil ook op dit punt een internationale voorbeeldrol opnemen”, aldus Weyts. Concreet zullen de leden van FEBEV aangestuurd worden om camera’s te plaatsen op strategische locaties voor het dierenwelzijn (de losplaats, de stalomgeving, de drijfgang, de verdoving en de steekplaats). De ‘animal welfare officer’ (AWO), die binnen het bedrijf toezicht houdt op het dierenwelzijn, krijgt toegang tot alle beelden. Tevens moet deze persoon een sterkere en meer onafhankelijke positie binnen het bedrijf krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.