Home

Nieuws 6 reacties

D66 wil Brexit aangrijpen om landbouwsubsidies uit EU-begroting te halen

D66 wil dat de Europese Unie stopt met de landbouwsubsidies en inzet op een duurzame toekomst.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven riep premier Mark Rutte tijdens een debat over de Europese Top op tot een hervorming van de Europese begroting, nu Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. “Het kabinet wil voorkomen dat de Nederlandse bijdrage aan de EU-begroting zal stijgen. Dat is mooi, maar is het kabinet ook bereid om in te zetten op een volledige hervorming van de Europese begroting: stoppen met miljarden aan landbouwsubsidies en inzetten op een duurzame toekomst?”, vraagt Verhoeven. De verwachting is dat alle lidstaten met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk bij de begrotingsbehandeling zullen pleiten voor een lagere bijdrage. D66 ziet deze situatie als kans om de Europese begroting te moderniseren.

‘Budget lager, dan ook begroting lager’

Premier Rutte reageert dat het verkleinen van de begroting een mogelijkheid kan zijn voor het moderniseren van de begroting, maar dat het ook juist de andere kant op kan gaan. “Het kan ook zijn dat iedereen in de koplampen van de aanstormende auto gaat zitten kijken en zich juist terugtrekt op zijn bekende thema‘s. Zo kan Frankrijk zeggen: ‘ho, mijn landbouw!‘”, aldus Rutte. Hij vindt, net als veel andere lidstaten, dat als door vertrek van Groot-Brittannië het Europese budget met 17% verlaagt, dat de begroting ook met 17% moet verlagen.

Verweven economiën

Rutte benadrukt opnieuw de belangen voor Nederland bij de Brexit-onderhandelingen. “Nederland heeft na Ierland de meest verweven economie met het Verenigd Koninkrijk. We zijn buurland, handelspartner en mainport tot het continent. De effecten voor de economie kunnen behoorlijk oplopen”, aldus de premier.

Laatste reacties

 • 344412

  Een duurzame toekomst kan waarschijnlijk niet zonder subsidie. Zonder subsidie blijft er alleen schaalvergroting over om het hoofd boven water te houden.

 • Barneveldsei

  D66. Zou het niet duurzamer zijn om onze mede nederlanders aan het werk te zetten. Dan hoeven de werknemers van over de grens niet hier in de kassen en in de landbouw te werken. Dit is vele malen beter voor alle werklozen in Nederland. En nog goed voor ons milieu. Het is niet goed voor een mens om geen werk te hebben en geld als beloning te krijgen. In mijn ogen krijgt elke werkloze veel te veel subsidie.

 • gradje1966@

  Barneveldsei ik ben het helemaal met je eens ik hoorde laatst van iemand als die ging werken dat hij minder over hiel dan met niets doen hoe krom kan het zijn.
  Dan kreeg hij geen huur subsidie en de kinderen geen sportkleren van de gemeente Zo word het werken hier niet gestimuleerd .

 • alco1

  Met landbouwsubsidies wordt de boer gechanteerd.
  Met inzet op zgn. duurzame toekomst idem dito.

 • pinkeltje

  17 procent minder budget betekent ook 17 procent minder uitgeven. Dat lijkt me nogal logisch. Maar er gaat ook minder geld naar Engeland, dus dat compenseert nog weer wat. D66 blijft een partij van dromers die de realiteit nogal eens uit het oog verliezen. Eens of oneens, het doet er niet toe: Frankrijk gaat nooit toestaan dat landbouwsubsidies worden afgeschaft. En daar zijn ook veel goede redenen voor, maar dat is een te ingewikkelde kwestie om dat even met een paar regels uit de doeken te doen. Hoewel een populist zich daar wel mee zal redden. Bijvoorbeeld door een boer af te schilderen als iemand met een flinke uitkering die gewoon onbeperkt mag bijverdienen.

 • Justus

  Als ze van de subsidies afwillen dan moeten ze ook, of alle boeren eenzijdig, stoppen met de landbouwtelling. Alleen dan kan er spraken zijn van eerlijke prijsvorming, nu weten de supermarkten in juni wat waar groeit en worden er van die geweldige, niet voor de boeren, prognoses gemaakt. Stoppen met al die gegevens verspreiden dat kan nu al met subsidies, maak een landbouwtelling met gras of gewas, meer niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.