Home

Nieuws 9 reacties

Commissaris Brabant grijpt in bij escalatie ZLTO en gedeputeerde

De commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft ZLTO-voorman Hans Huijbers en gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) ‘op het matje geroepen’.

Dit naar aanleiding van de sinds begin deze week alsmaar verder escalerende ruzie tussen Van den Hout en het ZLTO. Het gesprek van woensdag was volgens de commissaris hard nodig om de lucht te klaren en de heftige verwijten die beide partijen elkaar over en weer maakten van tafel te krijgen.

Landbouw vergeleken met drugshandel

In Brabant ontstond zondag grote commotie nadat SP-gedeputeerde Johan van den Hout in de talkshow ‘Kraak’ van Omroep Brabant de landbouw vergeleek met drugshandel. Hij stelde dat boeren een grotere bedreiging zijn voor de natuur dan drugsdumpingen.

Janus Scheepers, bestuurslid van ZLTO, reageerde daarop als door een wesp gestoken: “Hij zet boeren en tuinders in dezelfde hoek als criminelen. Ongehoord. Veel politici hebben een verwrongen kijk op land- en tuinbouw.”

Commissaris van de Koning in Brabant Wim van de Donk - Foto: ANP
Commissaris van de Koning in Brabant Wim van de Donk - Foto: ANP

Van de Donk, Huijbers en Van den Hout zouden een indringend gesprek hebben gehad, zo blijkt uit een mededeling van de provincie. Door de heftige verwijten was de discussie over de toekomst van de veehouderij en de kwaliteit van natuurgebieden en de maatregelen die daarvoor nodig zijn sterk vertroebeld, volgens Van de Donk.

Vertekenende en grievende interpretaties

De uitlatingen van beide zijden zorgden voor zeer vertekenende, mogelijk grievende verklaringen en interpretaties in de media die beide heren betreuren, zo meldt de provincie. Volgens Van de Donk betreuren Huijbers en Van den Hout vooral de escalerende werking die – onbedoeld – is uitgegaan van de wederzijdse opmerkingen. De noodzaak van een rustig en met argumenten gevoerd debat is hierdoor onmogelijk geworden, aldus beide ‘kemphanen’.

Huijbers en Van den Hout hopen dat het mogelijk is deze escalatie te stoppen en achter zich te laten. Ze willen investeren in een gesprek waarin argumenten en wederzijds respect weer de boventoon kunnen gaan voeren. De commissaris sluit zich hierbij aan en roept samen met Huijbers en Van den Hout alle partijen op om zich in die geest in te zetten en het gesprek voort te zetten.

Laatste reacties

 • alco1

  Toont gewoon aan wat voor soort volk de SP is.

 • Tinus1

  Van Hout is verantwoordelijk voor zijn uitspraken, en Huibers mag op het matje komen daarna van Hout genoegzaam staat te gniffelen omdat hij lekker zijn zin krijgt. Lijkt wel een kleuter.

 • ...............

  Is Jesse veel anders?

 • cornelis 22

  hoe kun je met dit soort volk een goed gesprek voeren?

 • H.vanHerwijnen

  Huijbers had niet moeten gaan. Als provincie bestuurders
  zulke uitspraken doen is het beste geen reactie geven. Het is tekenend voor v/d Hout dat deze zulke uitspraken doet! Is blijkbaar niet wijzer.
  Maar ..toonzetting van dit blad," op het matje komen", helpt boerenstand ook niet veel.

 • info36

  Jammer dat van den Hout niet in Zuid-Sudan is geboren. Had ik hem wel gegunt.

 • Hanco

  Van den hout is het type politicus zoals ze die in de jaren 30 van de vorige eeuw in Duitsland hadden .
  Je kunt een mening hebben maar van een bedtuurder van dat kaliber verwacht je geen stigmatisering .

 • leo,s vriend

  @van Herwijnen, in principe heb je gelijk, maar dan had half agrarisch Nederland geschreeuwd dat de lto niks voor de boeren doet...........

 • fietskip

  Dit is zijn bedoeling vergaande uitspraken doen en dan toch weer in gesprek komen, niet doen dus!
  Als hij wil praten mag hij eerst zichzelf verontschuldigen in de landelijke pers en dan mag hij naar ONS toekomen!
  Raar een partij (sp) die Wilders het een en ander verwijt doet dit zelf over de boeren?
  Zo zijn er trouwens wel meer politieke partijen!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.