Home

Nieuws

Chronische Q-koorts vergroot kans op ernstige complicaties

Patiënten met chronische Q-koorts hebben een relatief grote kans op ernstige complicaties.

Ongeveer 60% van de patiënten met bewezen chronische Q-koorts krijgen te maken met ernstige klachten, die hun kwaliteit van leven kunnen aantasten. “Dan heb je het over complicaties als fistels in de bloedvaten in de buik, buikabcessen, ontsteking van de aorta of een lekkende hartklep”, zegt internist-infectioloog dr. Jan Jelrik Oosterheert van het UMC Utrecht. Hij deed onderzoek naar de gegevens van 444 patiënten met al dan niet bewezen chronische Q-koorts. “Het is niet zo dat deze patiënten acuut gevaar lopen. Maar hun gezondheid is wel aantoonbaar minder. Er is een kans dat zij eerder overlijden dan zonder chronische Q-koorts het geval was geweest, bijvoorbeeld door hartfalen”, aldus Oosterheert.

65 Q-koortspatiënten overleden

Vorig jaar werd bekend dat 65 mensen met chronische Q-koorts zijn overleden. Daarnaast zijn negen mensen overleden met acute Q-koorts, wat het totaal op 74 brengt.

Q-koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetii-bacterie, die ook bij geiten voorkomt. In Noord-Brabant was in 2007 tot 2010 een grote Q-koortsepidemie. Alle drachtige geiten op besmette bedrijven zijn destijds geruimd. Melkgeitenbedrijven zijn nu verplicht om te vaccineren tegen Q-koorts. Op dit moment zijn er in Nederland geen besmette geiten- of schapenbedrijven meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.