Home

Nieuws 2 reacties

Brazilianen verliezen aandeel vleeshandel

Brazilië kan 5 tot 10% van zijn aandeel in de wereldwijde vleeshandel verliezen. Dat heeft landbouwminister Blairo Maggi gezegd tegen financieel persbureau Bloomberg.

Het gaat om een financieel verlies van circa € 1,4 miljard. Maggi denkt dat de schade meevalt, als door vogelgriep in andere landen zoals de VS, vleesprijzen omhooggaan. Ondertussen wordt Maggi zelf betrokken bij een groot corruptieschandaal.

Brazilië is goed voor 40% van de wereldwijde kippenvleesexporten en 20% van de rundvleesexport. Het land is ook een groeiende speler op de markt voor varkensvlees. De vleessector is recent echter getroffen door een groot vleesschandaal. Zo’n 21 slachterijen worden ervan verdacht inspecteurs te hebben omgekocht. Het gevolg was dat bedorven of met salmonella besmet vlees de markt heeft bereikt.

Diverse landen hebben sindsdien hun grenzen geheel of gedeeltelijk voor Braziliaans vlees gesloten, of voeren extra controles op Braziliaanse importen uit. Maggi denkt dat een diplomatiek offensief om landen te bewegen de grens open te houden, heeft gewerkt. Hij denkt dat extra controles alleen zullen aantonen dat Brazilië de kwaliteits- en voedselveiligheidscontrole wel degelijk op orde heeft. De volgende stap is het winnen van vertrouwen bij de consument.

Maggi zelf verdacht

Maggi zelf wordt ondertussen, net als andere hoge overheidsdienaren, verdacht in weer een ander groot corruptieschandaal. Volgens bestuurders van het bouw- en chemieconglomeraat Odebrecht ontving Maggi in 2006 12 miljoen real (€ 3,6 miljoen) van het bedrijf. Maggi was op dat moment in de race voor een tweede termijn als gouverneur van Mato Grosso, een deelstaat die wereldwijd beroemd is door de enorme volumes soja die het produceert.

Maggi zelf behoorde ooit tot de grootste sojatelers van Brazilië. Zijn familie is eigenaar van Amaggi, de grootste Braziliaanse sojaverwerker.

Laatste reacties

  • koestal

    Land van bedorven vlees en corruptie

  • JKr

    Ongelofelijk, naar dit land sturen wij nog ontwikkelingsgeld. Dat veranderd daar nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.