Home

Nieuws

Waterschapslasten voor agrariërs omhoog

Agrarische bedrijven betalen in 2017 gemiddeld enkele procenten meer waterschapsbelasting dan in 2016.

Een agrarisch bedrijf met opstallen van € 400.000, 40 hectare grond en drie ‘vervuilingseenheden’ betaalt gemiddeld € 2.955 en dat is 2% meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een overzicht van de Unie van Waterschappen.

Grootste stijging bij Waterschap Rijn en IJssel

De belastingdruk stijgt het meeste voor boeren in het gebied van het Waterschap Rijn en IJssel, in het oosten van het land. De belasting stijgt hier met 7,3%. Stijgingen van meer dan 4% zijn van toepassing op Scheldestromen, Rijnland, Brabantse Delta en Vallei en Veluwe. Waterschappen Limburg en de Stichtse Rijlanden verlagen juist met gemiddeld respectievelijk 8,6% en 1%.

In de waterschappen Zuiderzeeland, Noorderkwartier en de waterschappen voor het gebied rond Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt gemiddeld meer dan € 3.500 betaald. In de waterschappen Limburg, De Dommel en Vallei en Veluwe wordt minder dan € 2.000 betaald. De prijs hangt onder meer af van de waterhuishouding in het gebied en de grondprijzen.

Hogere lasten vanwege investeringen

Volgens voorzitter van de Unie van Waterschappen Hans Oosters zijn hogere lasten onontkoombaar omdat de organisatie moet investeren. “Het klimaatvraagstuk is de grootste maatschappelijke en bestuurlijke opgave van deze eeuw.” De waterschappen nemen maatregelen die de opwarming van de aarde moeten helpen voorkomen of de effecten ervan dempen.

Of registreer je om te kunnen reageren.