Home

Nieuws 2 reacties

Van Dam koopt satellietdata voor landbouw

Het ministerie trekt € 1,4 miljoen uit om de aanschaf van satellietdata de komende vier jaar voort te zetten. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam dinsdag 14 maart.

Boeren en tuinders kunnen gebruikmaken van satellietdata met informatie over bodem, atmosfeer en ontwikkeling van gewassen, onder meer bij een precisieaanval. Van Dam zegt dat duurzame productie gepaard kan gaan met hogere oogstopbrengsten. De nieuwe satellietdata komen komend groeiseizoen beschikbaar.

Van Dam heeft eerder dit jaar al aangegeven € 2 miljoen uit te trekken voor de nationale proeftuin precisielandbouw.

Wageningen UR meldt belemmeringen

Wageningen UR constateert in een rapport dat de doorgroei van precisielandbouw achterblijft bij de algemene verwachtingen. Een belemmering is dat informatie uit verschillende bronnen en verschillende technieken gecombineerd moeten worden. Ook komen veel van de kosten terecht bij boer en tuinder, terwijl de voordelen bij ketenpartners en adviseurs terechtkomen. Verder is onduidelijk hoe het zit met het eigendom van de gegevens, wie de gegevens mag gebruiken en hoe ze gebruikt kunnen worden. Daaraan zitten bovendien privacy-aspecten.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.