Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:24 mrt 2017

Van Dam: fosfaatbeleid niet slecht voor zeewater

De aanscherping van het mestbeleid is er niet de oorzaak van dat er een onbalans is in de natuurlijke verhouding tussen fosfaat en stikstof in de Noordzee. Dat stelt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief die hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

SGP‘er Elbert Dijkgraaf meent dat de invoering van het fosfaatrechtensysteem geen positieve bijdrage levert aan het terugbrengen van het fosfaattekort in de Noordzeekustzone, en dus ook geen positief effect heeft op de waterkwaliteit.

Van Dam is het daar niet mee eens, omdat het systeem van fosfaatrechten niet alleen effect heeft op de productie van fosfaat, maar ook op stikstof. Daarmee draagt het stelsel van fosfaatrechten bij aan ‘het herstel van de waarden die voor deze nutriënten in een onderlinge balans in de Noordzeekustzone worden nagestreefd’.

Nitraatdoelen voor grondwater bereiken

Voor fosfaat is het ideale gehalte in het zeewater inmiddels benaderd. Om tot een natuurlijke verhouding te komen, moet ook de stikstofuitstoot naar zeewater worden verminderd. Daarbij gaat het niet alleen om Nederlandse bronnen (zoals rioolwaterzuivering en de land- en tuinbouw), maar ook om buitenlandse uitstoot die via Rijn, Maas, Schelde en Eems bijdragen aan de uitstoot van fosfaat en stikstof. Een vermindering van de stikstofemissies uit de Nederlandse land- en tuinbouw is nodig om de nitraatdoelen voor grondwater te bereiken, aldus Van Dam, die verwijst naar een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) eerder daarover heeft geschreven.

Terugdringing fosfaat beter gelukt dan stikstof

In februari kwam een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat de terugdringing van de concentraties fosfaat en stikstof in oppervlaktewater voor fosfaat beter is gelukt dan voor stikstof. Dat onderzoek was uitgevoerd door het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De hoeveelheid fosfaat en stikstof in rivieren, meren en de kustwateren van de Noordzee nam tussen 1960 en begin jaren 80 sterk toe, onder meer door fosfaat in wasmiddelen.

Laatste reacties

 • info519

  Ow ow ow.....de laatste stuiptrekkingen v van Dam......tijd voor de boer nu.....

 • glaasje

  Oprotn met die kerel hij heeft al veel te veel kapot gemaakt

 • hrkanger

  In Noorwegen strooien ze fosfäat in zee om de visstand op pijl te houden.

 • deB.


  Inpakken en wegwezen, deze linkse rakker! Klaar met deze man

 • ...............

  Pas maar op. Zometeen Jesse Klaver weer terug.

 • koestal

  Vraag het maar aan de Urker Vissers,die hebben daar kijk op

 • Zuperboer

  @Koestal; Men vraagt het liever niet aan de Urker Vissers en de Hollandsche Boeren........er zou eens een logische verklaring voor de zaak zijn die niet met de vinger naar de primaire sector wijst#riooloverstorten

 • info519

  Als Cda dat laat gebeuren stem ik nooit meer op Geurts.....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.