Home

[Missing text /esp/article/type/news for nl] 58 [Missing text /esp/article/comments for nl]

Van Dam: boer heeft met VVD, CDA en PVV geen vijanden meer nodig

“De VVD, CDA en de PVV claimen op te komen voor de boeren, maar laten alles bij het oude. Met zulke vrienden hebben boeren geen vijanden meer nodig.” Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een interview in het AD.

Van Dam zegt in het interview dat er zeker niet genoeg ruimte is in Nederland voor de 12 miljoen varkens die er nu zijn. “De PvdA wil het totaal aantal dieren met 20% verminderen. We moeten kiezen voor kwaliteit en dierenwelzijn”, aldus Van Dam in het interview, waarin hij ook zegt dat de PvdA dierrechten uit de markt wil nemen, om de veestapel te kunnen krimpen. “Ik heb een nieuwe wet klaarliggen, die provincies de bevoegdheid geeft om grenzen te stellen aan veehouderijen. Brabant kan daarmee het platteland weer leefbaar maken”, zegt Van Dam. Deze nieuwe versie van de Wet Dieraantallen, die de omvang van de veehouderij regionaal moet kunnen begrenzen in het kader van het effect voor de volksgezondheid, is door invloed van de VVD nu nog niet naar de Kamer gestuurd. De wet zal dit voorjaar ter consultatie worden voorgelegd.

Staatssecretaris Van Dam. Foto: Fred Libochant
Staatssecretaris Van Dam. Foto: Fred Libochant

Minister van Voedsel

Van Dam is in het interview ook kritisch over het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). “De gemiddelde Nederlandse boer krijgt per maand meer geld dan een AOW-er aan uitkering, zonder dat hij daar iets voor terug hoeft te doen”, zegt Van Dam. Hij wil naar een systeem dat boeren subsidieert voor diensten als natuurbeheer en dierenwelzijn.

De langzame verduurzaming van de landbouw wijt Van Dam onder andere aan de politieke structuur. Voedsel ligt nu op het terrein van vier ministeries; Economische Zaken, Volksgezondheid, Buitenlandse Handel en Milieu. Hij zou liever zien dat er een minister van Voedsel komt, om de verduurzaming van de voedselproductie te versnellen.

[Missing text /esp/comments/manycomments for nl]

 • Eminem2010

  niets voor hoeft te doen ? hij produceert een product onder de kostprijs dit gat wordt opgevuld met subsidie.(goedkoopvoedsel/voedselzekerheid) mochten de heer van dam dit niet meer willen zal de handel of de consument dit gat moeten opvullen want minder dan nul gaat op de lange termijn niet. het verhaal dat er in nederland geen plek voor is snap ik maar als het ergens anders goedkoper kan word het daar echt wel geproduceert en komt het product hier naar toe. banen weg toeleveranciers weg eigen regie weg PARTIJ VAN DE ARBEID ........

 • boer drenth

  Van dam weet gewoon helemaal nergens van. Hij heeft het over de steun aan de boeren. nou de prijzen in het veenkoloniale gebied zijn nog minder dan 40 jaar geleden . Kijk alleen maar naar de prijzen van het graan, ongeveer 15 euro cent. Daar kan geen boer van bestaan. het lijkt mij het beste, alle steun weg en dan allemaal natuur. alle linkse broeders tevreden. en dan alle voedsel uit het buitenland waar het voedsel veel melieu vriendelijk geteeld word. de groeten allemaal.

 • vdHeijkant

  Natuurlijk is er genoeg ruimte voor 12 miljoen varkens. Als de politiek maar een beetje had mee willen werken met mestverwerking, of anders gezegd de mestverwerking niet had tegengewerkt. Verder zijn de gebruiksnormen voor grond te laag.
  Zo maak je problemen ipv dat je ze oplost.
  Verder is 12 miljoen varkens geen doel op zich, maar opmerkingen van de incapabele Van Dam zijn heel ongepast.

 • brutus71

  Wordt hoog tijd dat die van Dam opkrast

 • Mbmb

  Nou, Van Dam maakt met dit artikel wel heel duidelijk hoe sterk de anti-boeren inzet van de PvdA is. Weg met de varkens, en daar maak ik gewoon een wet voor aangezien de huidige wetgeving dat niet toelaat. Vast een ijs- en ijs koude sanering, gelijk we eerder bij de nertsenhouderij hebben gezien. Voor het geval de koe-boeren nog denken dat we worden ontzien: PvdA heeft de lijst samengevoegd met GL en die gaat, zie het andere artikel voor uitsluitend een grondgebonden veehouderij. Het tempo van het onttrekken van grond aan de totale agrarische sector gaat in een enorm tempo. Laat het aan onze linkse vrienden over en een agro sector van 30% houden we over. Het artikel ademt uit: saneren die handel. En dat is de staatssecretaris van Landbouw; het diepte punt na L.B (die naam noem ik nooit meer). En bedankt voor het al het harde werken, afzien, doorbijten, geld verdienen voor onze export en opbouw van de maatschappij...

 • Bennie Stevelink

  Ik heb het artikel in de krant gelezen. Het is geschreven door dezelfde journaliste die een paar jaar geleden dat bizarre verhaal over de "geboortekrik" heeft geschreven. Je weet dus uit welke hoek de wind waait.

  In het artikel in de krant zegt van Dam dat hij tegen een heffing op vlees is omdat daarmee de mensen met het laagste inkomen getroffen worden. Het voedsel moet dus goedkoop blijven. Tegelijk wil hij af van inkomenssteun. Dit betekent dat de prijs van voedsel omhoog moet als de boer wil blijven bestaan. Maar de prijs voor de consument mag niet omhoog.......

  Hij wil een inkrimping van de veestapel van 20%. Als het hem was gelukt de derogatie te laten verdwijnen had hij zijn doel bereikt.
  Veel reageerders dachten dat de veehouderij wordt begrenst door het fosfaatplafond van de EU. Als we dat fosfaatplafond maar aan de kant zouden zetten kunnen we de veestapel laten groeien zonder fosfaatrechten?? Voortdurend heb ik erop gewezen dat de Nederlandse politiek zelf geen groei van de veestapel wil. Al sinds de interimwet van Braks is men bezig de veestapel te begrenzen.
  Ik hoop dat nu eindelijk tot iedereen doordringt dat een groei van de veestapel nooit, nooit ,nooit geaccepteerd wordt. Door de NEDERLANDSE politiek niet.

 • info36

  Als de boeren zoveel inkomenssteun krijgen waar ze niets voor hoeven te doen waarom zijn er dan toch zoveel gestopt? Vergeleken met 25 jaar geleden is er nog maar goed een derde van de boeren over. Meneer moet niet vergeten dat de boeren zorgen voor schandalig lage voedselprijzen in Nederland. Veel te laag met alle gevolgen van dien. Ook zorgen ze voor enorme exportdeviezen. Wat een minachting voor zo'n belangrijke sector.

 • Ik denk dat het nu de juiste tijd is om te beginnen met demonstreren en acties dat de landbouw een degelijke minister of staatssecretaris wil die opkomt voor de landbouw. Als we nu beginnen dan weet dan haag tegen de tijd dat de tijd is aangebroken om er één te benoemen dat het serieus is. Als je niks doet krijg je weer iemand die met vriendjes politiek een zetel moet hebben en op andere departementen niet gewenst is. M.a.w. als je niks kunt kun je altijd nog staatssecretaris van landbouw worden. Het is tijd voor ACTIE NU!!!!!!

 • nhlm5040

  tijd dat dat jong vertrekt

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  een boerin en een boer hebben de situatie heel duidelijk en goed verwoord voor de veeboeren, deze uitzending was op 3 of 4 maart, dit soort mensen hebben wij nodig om de landbouw op een positieve manier uit te dragen, De LTO doet volgens mij veel te weinig om de landbouw te promoten en de mensen te laten zien wat de prijzen zij die de boer krijgt en wat de consument uiteindelijk betaald. Ook weet ik dat er uit Brussel een heel ander geluid komt wat betreft de derogatie dan hier door Van Dam, daar zegt men, kom maar op wat kunnen wij voor jullie regelen en hier is geen overleg mogelijk, u wordt gewoon voor de gek gehouden door Den Haag en de milieuclubjes en dierenpartijen enz. Er is geen land die een partij voor de dieren heeft en ook geen subsidie clubjes waar de mensen uitstekend worden betaald zoals dierenwelzijn, wakker Dier, milieu defensie met zijn gif pieper, en de plofkip. enz. Ga meer positieve beelden naar buiten brengen want de burger wordt geïndoctrineerd door de linkse staats televisie

 • jwillems

  Met de nertsen wet in de hand kan van Dam zo zijn gang gaan en de boeren afnemen wat hij wil!!!!!!

 • JKr

  walgelijke standpunten door een even zo walgelijk persoon. Dit noemt men dan land besturen. Afbreken is het makkelijks wat er is. Laat ze eens wat opbouwen waar de economie ook wat aan heeft. Maar dat kunnen ze niet, alles moet naar natuur en cultuur en dat is weggegooid geld. Van de week in het nieuws een kunstwerk van 100.000 euro was vernietigd, ze wisten niet dat het kunst was. Dat is PVDA waardeloos zonder inhoud.

 • polsbroek

  Onze staatssekretaris zeg dat we zeewier moeten eten in plaats van vlees,,,
  kan het nog gekker???????

 • maiskolf

  ach die man weet niet beter. Gauw vergeten, volgende week na het stemmen een ander. veel slechter kan bijna niet!!!!

 • glaasje

  Hier in Nederland is er geen ruimte meer voor van DAM op rottn met dat zootje

 • John*

  op varkens wordt geen subsidie gegeven en toch blijkt deze groep ondernemers crisissen te kunnen doorstaan, aan extreme regelgeving te kunnen voldoen en gemiddeld door de jaren heen een prima inkomen te realiseren. Die 12 miljoen zouden er best 24 miljoen kunnen zijn... maar als mijn huidige inkomen gegarandeerd wordt met de helft van de dieren moet ik toch ook even goed nadenken..

 • J.W. de Kloet

  Laten we zorgen dat we volgende week allemaal gaan stemmen zodat die pvda en de rest van die linkse rakkers niet aan de macht komen.

 • alco1

  Ga je maar niet verheugen op een voor de boeren goede uitslag.
  Onze belangen liggen in handen van mensen als een populaire klaver.
  Een quote van hem: "Goh, moeten de koeien ook in het weekend gemolken worden".

 • Fryslanboppe

  Wordt tijd dat we zelf een Partij oprichten!!!! Dat is de kortste klap !!! 65 +, Partij van de Dieren, Denk....noem maar op het wordt tijd voor Partij van de Landbouw PVDL!! Of Agrarisch Nederland AN kunnen we zelf mee beslissen.

 • DJ-D

  20% minder dieren in Nederland. Prima!Te beginnen met steenmarters, ooievaars, buizerds, vossen, ganzen, dassen, wilde katten en kraaien,dan is het platteland weer leefbaar voor de weidevogels...

  Ook de (europese) subsidies voor o.a. de vogelbescherming zijn dan niet meer nodig. Ze krijgen nu veel subsidie en beschermen ho maar.

 • Maas1

  Waarom voorzien de boeren het ondankbare Nederlandse volk nog van voedsel?

 • mariapeel

  Verstand 0.00000000 .actie den hang tijdtje plat gooien incl v dams huis

 • gjh

  wat een sukkel

 • Grunn poters

  Zonder de eu toeslagen voor de boer zou er in een groot gedeelte van de eu geen onrendabele gewassen als tarwe worden geteeld. Het is voor de prijsvorming van de producten die daaruit voortvloeien van belang dat de eu subsidies doorgaan, anders zou het duurder worden voor de consument en met 6% btw is dat niet lucratief voor de staat. Begrijp dat nu eens politiek!

 • hjvrielink

  het is beter dat het of in brussel of in den haag word geregeld en niet op twee plaatsen tegelijk

 • a306825

  Hier komt de aap uit de mouw!!!
  Staats secretaris van Dam wil van de boeren af.
  Dit is wederzijds, wij willen ook van de staats secretaris af.
  En dat gaat lukken!!!
  We zien hem in de volgende kabinetsperioden niet meer terug

 • francois xavier

  Hollanders zijn nuchtere mensen, maar die zitten duidelijk niet in de politiek. ik sta verstomd door de uitlatingen van vandam.

 • John74

  Meneer van Dam is dom geboren en heeft zijn hele leven NIKS bij geleerd. Misschien een moeilijke jeugd gehad.

 • wilcovanlaar1

  Het is wel weer duidelijk, waar van Dam mee begon. Ik zit er niet voor de boeren, daar eindigd hij ook mee !

 • slatan

  Wordt inderdaad tijd dat ie vertrekt, maar ja waar naar toe? Niemand wil deze schooljongen aan het werk hebben....

 • Wim Schielen

  't Wordt serieus tijd dat Nederland weer een capabele Minister van Landbouw krijgt. Iemand die naar mest ruikt.....

 • melkveehouder .

  En een partijgenoot van deze beroepsezel gaat LTO besturen?? Ik hou mijn hart vast!

 • bramegberts1

  De gemiddelde Nederlandse boer krijgt per maand meer geld dan een AOW-er aan uitkering, zonder dat hij daar iets voor terug hoeft te doen”, zegt Van Dam Wat krijgt hij als hij straks staatsecretaris af is juist wachtgeld en wat moet hij daarvoor doen juist niks. Wat een watje

 • Kleinekazenboerderij

  Laatst een filmpje gezien van de Amerikaanse Minister van Landbouw.
  Tegenover een zaal vol mensen zie hij: Doordat 1% van de bevolking voor het eten van die andere 99% zorgt ,kunnen zij iets anders gaan doen, want hun voedsel is gegarandeerd zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Hadden wij maar zo n minister voor landbouw in plaats van zo een linkse dromer.

 • STRIPHELD OPA

  Van Dam hoe dom kan je zijn? Je hebt alleen maar verkeerde stemmetjes in je hoofd!!

 • Professor P

  What's next: Wet Mensaantallen?
  Vooral in den Haag wonen er te veel. Het is er onleefbaar en mensonvriendelijk. Milieusatelliet Envisat laat zien dat de Randstad de grootste luchtvervuiling van Europa heeft. Ik zou zeggen: omploegen, rijtje eikenbomen en een slootje met wat knotwilgen. Nog wat herten en een roedel wolven en het ideale plaatje is compleet.

 • jaantjes1

  Volgens mij snap v.Dam echt niet waar die over praat. Om in aanmerking te komen voor de GLB gelden moet je aan heel veel voorwaarden (randvoorwaarden) voldoen. Als je controle krijgt hebben 10 controleurs dagen werk alles te controleren. Hoe zo hoeft je er niets voor te doen. Fijn dat de PvdA het even wat minder doet in de peilingen.

 • bluemink

  Het wordt nu toch echt tijd dat die kerel oprot hij spoort niet
  misschien wordt het tijd om een verwijsbrief te halen bij de huisarts

 • Maas1

  van Dam leuk je te leren kennen maar nog veel leuker is het dat je gaat maar dan wel definitief. Als ondernemend Nederland weten wij wat we moeten kiezen voor het behoud van ons land met zijn waarden.

 • gerrit.lammertink1

  Met zo'n staatssecretaris zijn we geen vijanden meer nodig!

 • FUB

  LINKS IS NET EEN HOND DIE ZICHZELF DE STAART ER AFBIJT!

 • krulsaart

  Het afschaffen van Europese subsidies zou een zegen zijn voor de Nederlandse boer. Ga het alsjeblieft regelen, maar dan wel voor heel de EU!!

 • a306825

  Wat ben ik blij dat er iedere dag voldoende te eten is!!
  Als Nederlandse boer verzorgen wij de basis behoefte van 17 000 000 Nederlanders.
  Bij alle consumptie middelen die worden geproduceerd heb je met grondstoffen en restproducten te maken.
  In de landbouw worden veel rest producten hergebruikt en tot hoogwaardige levensmiddelen opgewaardeerd.
  Zeker: Dit heeft effect op de samenleving.
  Een positief effect naar mijn beleving!

 • oorspronkelijk

  al deze commentaren zetten zoden aan de dijk
  wordt maatschappelijk actief
  dan ervaar je de scheefgroei van arbeidsplicht versus beloning tussen burgers
  veehouders/mkb
  maar rechts zorgt voor gelijk trekken- werknemers moeten nu zonder surplus 7dagen in de week en `s avonds dienstbaar zijn
  om de aandeelhouders meer rendement te garanderen

 • mjijzerman1

  Meneer van Dam, laten we in het midden, waar de boeren bij welke partij het beste mee af is, u hebt met het fosfaatdossier er een puinhoop van gemaakt, door de sector het maar zelf te laten oplossen, de banken op de stoel van de politiek laten zitten, een regeling wat de gemiddelde melkveehouder diep in zijn bestaan raakt, de grote accountantsburaus hebben overuren gemaakt door constructies te maken dat een stopper zijn fosfaatrechten kan verkopen voor 1 maart aan een andere melkveehouder en dat zijn in 9 van de 10 gevallen de grote melkveebedrijven van 4 a 500 melkkoeien, de schaalvergroting wordt hier door nog versneld in de hand gewerkt, zij leveren geen koe in, nogmaals bedankt

 • hylkema.l

  Van Dam weg , maar bij een linkse meerderheid in de 2eKamer wil Marianne Thieme wel minister van landbouw worden. Dit zei ze gisteravond bij Een vandaag.

 • ...............

  Het wordt gewoon eng met gemak.
  Als die Thieme op landbouw komt zitten we binnen 2 jaar allemaal alle dagen aan de bonenschotels. Ze heeft alleen nog geen idee waar deze vandaan moeten komen, denk van ver.

 • peetersdejongh1

  Hij snapt er nog steeds niks van!

 • wienbemelmans

  als van dam weg is wat is te hopen hebben we nog niks verdiend want er komt
  weer een van dam terug.ze willen hier gewoon de boeren weg ,alles moet natuur worden. met de vvd zijn we net zover want die hebben de landbouw juist aan de pvda gegeven,misschien dat het cda iets beter is.we moeten staken zo als de fransen doen als hun dit overkomt. de super marken blokkeren een maand lang.

 • rverheij

  tom vilsack de ex minister v landbouw v Amerika verwoorde het het bestte . kijk op youtube.
  vroeger was 90 % vd bevolking bezig met overleven, eten verzamelen ed. tegenwoordig dankzij de 1 % vd bevolking nml de boeren die zorgen voor het eten van de overige 99%. die kunnen daardoor doen wat ze willen en hoeven zich geen zorgen te maken dat ze geen eten hebben.
  de boeren verdienen waardering

 • haj146

  Tijd voor harde acties. Lto nzo Nmv steek nu de handen eens ineen en regel een publieksvriendelijke actie. Dit kan zo niet verder, onze boeren achterban wordt nu met 498 boeren weer kleiner en dat is net wat v dam en de zijnde wil. Dit houden wij niet vol zo. Het ene nekomdraaiendewetje is nog niet rond of de andere zit alweer n de koker. En schijnbaar laten we het allemaal over ons heen komen....

 • alco1

  Ja maar Haj. Anders krijgen we geen derogatie. ( ironie)

 • haj146

  alco, toen wij op het zand van 250 naar 230 gingen heb ik die lto al meerdere malen aan de jas getrokken. Maar ook toen waren ze al zo heilig overtuigd van de derogatie. Alles moet er schijnbaar voor wijken... Zo deed ons lidmaatschap dus ook...

 • Deze uitspraak getuigt van minachting voor de sector .Of is het een belediging ?

 • q de kok

  Boeren worden uitgemolken door roverheid, politiek promoot polarisatie, zie morgen op tv onderbuik inzake windmolens, gebakken lucht van ons belastinggeld.

 • oorspronkelijk

  schijnbaar zijn en waren we ongevoelig voor de ernst van het ingrijpen
  in 1986 een cda er en brabander kwam met mestwet
  als je kinderen iets wil laten doen moet je het verbieden
  mensen wordt volwassen en denk mee voor een sociaal aanvaardbaar beroep en beloningsstrategie
  namens dus volgens Alco
  HET ORAKEL
  dank je voor de waardering val in de categorie Wiegel het orakel van de VVD

 • hokloosterboer

  Het punt bij deze mensen is dat ze alleen nog maar een volle supermarkt kennen.

 • Dhr van Dam heeft wel heel erge nostalgische ideen voor wat de agrarische sector betreft .Het is misschien wat te veel ge vraagt, maar ik hoop dat hij nog een keer wakker wort .

[Missing text /esp/comments/showmore for nl]

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]