Home

Nieuws 4 reacties

Trump verlost boeren VS van waterrichtlijn

President Trump heeft een van de belangrijkste verkiezingsbeloften aan Amerikaanse boeren en tuinders ingelost. Met één pennenstreek zette hij een streep door de gehate waterrichtlijn Wotus.

“Dit is een van de slechtste voorbeelden van federale wetgeving. Het is een van de regels die het meest op tegenstand stuitte bij boeren, veehouders en agrarische werknemers in ons hele land. Het was een complete ramp.” Met die weinig vleiende woorden begeleidde president Trump deze week de ondertekening van een executive order die Obama’s waterrichtlijn Wotus moet elimineren.

‘Elke poel of geul op boerenland’

Trump wil af van de regelgeving die het Agentschap voor Milieubescherming (EPA) nog maar in 2015 presenteerde. De regering Obama verbreedde met de waterrichtlijn Waters of the United States (Wotus) de reikwijdte van de federale Clean Water Act. Terwijl die wet oorspronkelijk slechts betrekking had op grote bevaarbare waterwegen, veranderde de EPA dat met deze richtlijn tot ‘elke poel of geul op boerenland’, aldus Trump.

Onwerkbare situatie volgens boerenbond

Amerikaanse landbouworganisaties liepen al onder Obama te hoop tegen de richtlijn. Uit angst dat boeren en tuinders straks elke keer voor het ploegen of kunstmest strooien nabij een sloot of plas eerst een vergunning in Washington zouden moeten aanvragen. Onwerkbaar, concludeerde het American Farm Bureau, die de wet juridisch aanvocht. Trump beloofde op zijn beurt tijdens zijn campagne om de richtlijn te torpederen.

Alternatief

Met de pennenstreek van de president is Wotus overigens niet gelijk van tafel. Het is meer een aanwijzing voor de nieuwe EPA-directeur Scott Pruitt om met een werkbaar alternatief te komen. Pruitt doet niets lievers. In zijn vorige baan als openbaar aanklager van de Oklahoma streed hij ook al tegen deze en andere ingrijpende wetgeving van het EPA.

Buitensporige straffen

De Farm Bureau en de National Cattlemen’s Beef Association (NCBA) hebben juichend gereageerd op het doorpakken door de Republikeinse president. “Deze onwerkbare regelgeving had veehouders gedwongen om vergunningen aan te vragen of buitensporige straffen te riskeren, zelfs als men op talloze kilometers afstand zit van enige bevaarbare waterpartij”, stelt de NCBA in een verklaring.

‘Dit besluit is een welkome opluchting voor boeren en veehouders in ons land’.

Voorzitter Zippy Duvall van de Farm Bureau kreeg op zijn beurt de kersverse EPA-directeur Scott Pruitt op bezoek tijdens een congres van de landbouworganisatie in Maryland. “Dit besluit is een welkome opluchting voor boeren en veehouders in ons land”, aldus Duvall in een verklaring.

Onder leiding van Pruitt staat de EPA voor nog een grote koerswijziging de komende weken. President Trump zal het agentschap ook opdragen zich niet langer blind te staren op klimaatverandering en het verzinnen van regels hoe de CO2-uitstoot in de VS omlaag moet.

Laatste reacties

 • el

  Geen woorden maar daden!

 • WGeverink

  Per ongeluk of niet, dit is een goede zaak.

 • mtseshuis

  Die doet tenminste nog iets voor de boeren...

 • Duurzaamagro

  Mooi voorbeeld van 'framing'. Het lijkt alsof die wet gaat over het bijhouden van allerlei registraties. Dat zal wel niet. Maar wat moesten de boeren werkelijk doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.