Home

Nieuws 3 reacties

‘Slachtproces in Nederland is voldoende gewaarborgd’

Op de vraag of in Nederlandse slachthuizen voldoende controle is, zijn betrokkenen in de sector eenduidig.

Toestanden als in België, gaan we in Nederland niet meemaken, aldus Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de belangenbehartiger van de Nederlandse vleessector. De intensieve controles van de NVWA afgelopen drie jaar werpen hierbij hun vruchten af, zegt Van de Riet. De NVWA is permanent aanwezig in de grotere slachthuizen, waar 90% van de roodvleesproductie plaatsvindt. Van de slachterijen heeft 96% de zaken goed voor elkaar. Als er iets niet in orde is, ook als dat administratief is, volgt er een boete voor de slachterij.

Werkkwaliteit borgen met cameratoezicht

Alle grotere slachterijen borgen de kwaliteit van werken al met intern cameratoezicht, aldus Van de Riet. Dit is geen verplichting. De NVWA kan hierdoor altijd terugkijken mocht het nodig zijn.

Ook slachterij Compaxo werkt al vanaf 2013 met cameratoezicht in de slachterij. Het werkt zowel preventief als correctief, meldt Tijje de Vries, kwaliteitsmanager bij Compaxo. Misstanden zoals bij de slachterij in Tielt, ziet De Vries in zijn slachterij absoluut niet gebeuren. De slachterij heeft geen geheimen voor de buitenwereld, de camerabeelden worden voor interne doeleinden gebruikt.

Consumenten willen wel weten waar het vlees vandaan komt, maar hebben geen behoefte aan het zien van beelden van het slachten

Beelden van het slachtproces op internet plaatsen, heeft volgens De Vries en De Riet geen meerwaarde voor de consument. Consumenten willen wel weten waar het vlees vandaan komt, maar hebben geen behoefte aan het zien van beelden van het slachten.

Laatste reacties

 • YOMI

  Dierenleed zo groot omdat dierenrechtenactivist werk niet deed

  <>

 • JKr

  Wordt dit met GROTE letters in de kranten kenbaar gemaakt, zal wel niet.

 • verzekering

  Zo gaat het altijd met acties van dergelijke groeperingen. Nooit eens melden , dat ondanks de grote dagelijkse aanvoer het met een enkele uitzondering goed gaat.
  Mar net zo lang wachten tot er een keer iets fout gaat en dan er een voorstelling van geven alsof de uitzondering de standaard is. Zo manipuleren dit soort activisten de werkelijkheid ALTIJD.
  En altijd vinden ze wel weer media om dit wereldkundig te maken.
  Ben het volledig eens met JKr.
  Aan de schandpaal met zo' n figuur . Met naam en toenaam + foto in de krant als de nationale leugenaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.