Home

Nieuws 2 reacties

Rabobank pleit voor investeringen

Een komend kabinet moet investeren in de economische structuur van Nederland. De economische groei zal volgens Rabobank significant dalen omdat minder mensen werken en de productiviteit per werknemer minder snel groeit.

Om de arbeidsproductiviteit structureel te verhogen moet het kabinet ‘visionair investeren’ in onderzoek en ontwikkeling en in het op peil houden van de productiviteit van ouderen. Dat schrijven economen van de Rabobank in een Economisch Kwartaalbericht.

Hoge economische groei

Rabobank, met afstand de grootste financier van de agri- en foodsector, is relatief optimistisch over de Nederlandse economie. De Nederlandse economie noteerde vorig jaar de hoogste groei sinds de crisis en dit jaar zal zij met 2,3% nog een beetje harder groeien. In 2018 valt de economische groei in ons land iets terug naar 2,0%.

Rabobank-econoom Martijn Badir ziet de huidige groeicijfers als ‘inhaalgroei’ op de economische schade die is opgelopen tijdens de crisis. Toen kromp de Nederlandse economie meer dan in buurlanden.

De economische groei zal volgens Rabobank significant dalen omdat minder mensen werken en de productiviteit per werknemer minder snel groeit. - Foto: Anne van der Woude
De economische groei zal volgens Rabobank significant dalen omdat minder mensen werken en de productiviteit per werknemer minder snel groeit. - Foto: Anne van der Woude

Op termijn is de groei eruit

Op de langere termijn komt groei volgens Rabobank significant lager uit omdat minder mensen werken en de productiviteit per werknemer minder snel groeit.

“Ondanks deze economische voorspoed zien wij geen reden voor het komende kabinet om achterover te leunen. Op de langere termijn zal de economische groei in ons land namelijk significant lager zijn doordat het arbeidsaanbod en de productiviteitsgroei onder druk staan. De huidige hoge groeicijfers moeten dan ook worden gezien als inhaalgroei op de economische schade die we sinds de crisis hebben opgebouwd.”

Laatste reacties

  • John*

    als het aan de politiek ligt worden de boeren minder productief en gaat de consument meer betalen voor het voedsel, weg economische groei!

  • pinkeltje

    Zou groei echt eindeloos zijn? En wat hebben we toch een economische schade opgebouwd sinds de crisis. Daar is wel wat inhaalgroei voor nodig om dat allemaal weer te herstellen! Geen gezeik, iedereen rijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.