Home

Nieuws

Rabobank koopt belang in Afrika

Rabobank heeft recent samen met twee partners een bank in Oeganda en een belang in een Ghanese bank gekocht. Doel is de Afrikaanse financiële sector te versterken, zodat het mkb (vooral boeren) geld voor groei kunnen lenen.

Met de twee stappen zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid. In augustus 2016 kondigde Rabobank aan samen met de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Noorse fonds Norfund ‘Arise’ op te richten. In Arise zijn de belangen van de drie kredietverleners in Afrikaanse banken samengebracht. Arise beheert $ 660 miljoen aan activa. Het bedrag moet op termijn boven het miljard uitkomen.

Concreet heeft in Oeganda de DFCU-bank de Crane Bank overgenomen. Rabobank en Norfund hebben samen een meerderheid van de aandelen DFCU. De bank was lang eigendom van een van de rijkste Afrikanen, Sudhir Ruparelia, aldus persbureau Reuters. Eind januari kwam de bank onder controle van de centrale bank van Oeganda.

Ontwikkeling financiële sector West-Afrika

Door de overname krijgt DFCU tientallen filialen en circa 500.000 klanten erbij. Even later nam Arise voor € 24 miljoen een belang van 27,7% in de Ghanese CAL Bank over. De bank boekte vorig jaar een winst van omgerekend ruim € 14 miljoen. CEO Deepak Malik van Arise zegt tegen zakenzender CNBC dat de overname puur gericht is op de ontwikkeling van de financiële sector in West-Afrika met het oog op het mkb.

De investeringen zijn onderdeel van de internationale ‘Banking for Food’-strategie die Rabobank voert. In Afrika ten zuiden van de Sahara zal de bevolking de komende decennia spectaculair groeien, terwijl in sommige landen, zoals Somalië en Ethiopië, de voedselvoorziening wankel of erger is.

Of registreer je om te kunnen reageren.