Home

Nieuws 22 reacties

Rabo halveert stopperslening voor fosfaatrecht van pachter

Pachters die willen stoppen krijgen van de Rabobank een lagere stopperslening voor fosfaatrechten.

Melkveehouders die dit jaar meedoen aan de stoppersregeling krijgen van de Rabobank een lagere stopperslening voor hun fosfaatrechten als ze hun bedrijf pachten. Stoppende melkveehouders krijgen van de bank een voorschot van € 1.200 per koe voor de verkoop van fosfaatrechten in 2018. Voor stoppers die hun bedrijfsgebouwen en bijbehorende grond pachten is dat bedrag vastgesteld op € 600. Dat blijkt uit informatie over de regeling op de website van Rabobank.

Jurisprudentie

In de toelichting staat dat de Rabobank ‘conform jurisprudentie die van toepassing is op andere productierechten er rekening mee houdt dat een pachter mogelijk verplicht is’ de fosfaatrechten voor de helft van de marktwaarde over te dragen aan de verpachter.

Volgens een woordvoerder van de bank wordt momenteel overwogen ‘hoe we hiermee zullen en mogen omgaan.’ De bank verwacht er volgende week meer duidelijkheid over te geven.

De regeling van de Rabobank is bedoeld voor melkveehouders die meedoen aan de subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij. Die regeling is voor het eerst opengesteld op 20 februari 2017 en na de eerste dag al weer gesloten vanwege het grote aantal aanmeldingen.

Pachters bezorgd

Piet van der Eijk, voorzitter van de Bond van Landpachters (BLHB), is bezorgd over het ingenomen standpunt van de Rabobank. Dat de bank het standpunt heroverweegt bevestigt Van der Eijk. Hij heeft die reactie gekregen in antwoord op een brief die de BLHB deze week heeft gestuurd naar de Rabobank. Van der Eijk vraagt zich af waarom op deze manier een voorschot is genomen op een juridische discussie over het eigendomsrecht van fosfaatrechten.

Volgens Van der Eijk is de wettekst voor invoering van fosfaatrechten er duidelijk over: de fosfaatrechten komen toe aan de houder van het melkvee. Hij verwijst daarbij ook naar het antwoord dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in oktober 2016 gaf op vragen van CDA Kamerlid Jaco Geurts.

Discussie over eigendom fosfaatrechten

Begin februari 2017 trok de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) al aan de bel over de afwikkeling van de stoppersregeling tussen pachters en verpachters. De federatie gaat er in pachtsituaties vanuit dat de fosfaatrechten die in 2018 worden toegekend, net als bij het melkquotum, voor de helft toekomen aan de pachter en voor de helft aan de verpachter. De BLHB vindt dat de pachter eigenaar is van de fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • John*

  het gaat over mestproductierechten, dus ze horen toe aan de partij die de mest produceert, die de dieren houd en evt een overschot betaald afzet. een verpachter doet geen van alle..

 • driepint

  Ik vind dit een schandalige opstelling van de Rabobank. Achteraf beleid maken begint blijkbaar gemeengoed te worden.

 • Mfb

  Dit slaat nergens op! De bank doet net of hebben de verpachters gelijk en dat is nog maar zeer de vraag!
  Rabobank belachelijk!!

 • xw

  Was te verwachten, dat dat inhalig volk van die FPG gaat proberen geld binnen te halen over de rug van pachters. En de hotemetoot zal best goede(lobby) contacten hebben met Rabobestuurders, waardoor die zichzelf weer gaan indekken voor evt risico in de toekomst. Maar de wettekst is toch duidelijk?

 • mldijkstra

  Het bewijst wederom dat het een slecht plan was om de Rabobank te betrekken in de discussie over fosfaatrechten.

 • John*

  als de verpachters de helft krijgen van die 1200 zou het ook wel heel netjes zijn om de rest van het jaar geen pacht meer te vragen.. Die 1200 is er puur als overbrugging en wordt dan ook gebruikt om o.a. de pacht voor 2017 te betalen.

 • H.vanHerwijnen

  Niet fair om nu nog de spelregels te wijzigen!!

 • frl

  Met die stoppers regeling had in een discussie al voorspeld dat er nog wel een addertje onder het gras vandaan zou komen.

 • 200113528

  rabobank heeft meer vriendjes onder de verpachters als onder de pachters. Was te verwachten dit. Pure belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Of te wel Maffia.

 • 200113528

  gaan de verpachters zeker ook de boete betalen als je teveel koeien houd dit jaar. Kan interresant zijn pachters.!!!!!!! Wij pachten ook nog een stukje kijken of we daar 100 koeien op kunnen duwen

 • maasenwaler

  De pachters hebben de koeien verzorgt en ze zijn eigenaar van het vee dus de fosfaatrechten zijn eigendom van de pachter.

 • jfvanbruchem1

  schandalig.

 • Attie

  Niet netjes van Rabobank, om dit achteraf te doen.

 • koestal

  De rabobank gaat politiek bedrijven,ze hadden zich nooit met de fosfaatwet moeten bemoeien ,dat LTO en de staatsecretaris daar akkoord mee gegaan zijn . De Rabobank is bang voor de grote melkveebedrijven met erg grote leningen bij de bank ,dat die het anders niet zullen redden,daarom willen ze een vinger in de pap,daarom zit professor Huirne van de Rabo bij het overleg,maar daardoor worden de belangen van de pachter weer ondergeschoffeld.

 • koestal

  Komen ze daar nu mee aan .Mosterd na de maaltijd

 • John*

  wordt nu de helft van de aanmeldingen ingetrokken of is er geen weg terug?

 • boevermans

  Rabobank dient gewoon het standpunt van de staatsecretatis te volgen.

 • farmerbn

  Als de Rabo ballen heeft dan storten ze 600 euro op de rekening van de pachter én 600 euro op de rekening van de verpachter. Als ze dat niet doet dan lijkt het alsof ze de helft betalen omdat ze geen geld meer hebben of dat ze spijt hebben dat ze 1200 euro beloofd hebben.

 • 344412

  Let wel op, het gaat níet over de stoppersregeling, alleen over de lening, moet toch terug naar Rabo

 • Erwin_

 • roland70

  Pachter is eigendom van fosfaatrechten.
  Kijk naar varkensrechten

 • koestal

  Discriminatie

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.