Home

Nieuws

Onderzoek naar industriële plantaardige biefstuk

Dit voorjaar start onderzoek dat moet leiden tot industriële productie van plantaardige ‘biefstuk’ en andere vegetarische vleesvervangers.

Het onderzoek gebeurt in een vierjarige publiek-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters. Dat meldt Wageningen University en Research (WUR). De PPS, met partners uit de hele keten, is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel uiterlijk, textuur, smaak als duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. Bij het project zijn onder meer De Vegetarische Slager en Unilever betrokken.

Vertrekpunt van het onderzoek is de door WUR ontwikkelde zogenoemde shear-cell-technologie. Deze technologie verandert plantaardige eiwitten in ‘gelaagde, vezelachtige structuren die qua uiterlijk en textuur niet onderdoen voor die van vlees’. De grondstoffen worden tijdens het proces mild bewerkt, totdat ze de gewenste structuur hebben. De technologie, waar Wageningse experts bijna twintig jaar aan hebben gewerkt, biedt een nauwkeurig controleerbaar alternatief voor gangbare productiemethoden, aldus WUR in het persbericht.

100% plantaardige biefstuk

De shear-cell-technologie was tot nu toe alleen op lab- en pilotschaal beschikbaar. In het project worden voor het eerst toepassingen op industrieel niveau gerealiseerd. “Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken; smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100% plantaardige biefstuk”, zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan de WUR en coördinator van de PPS.

De PPS richt zich op eiwitten uit soja en tarwe, beide vaak gebruikt in vleesalternatieven. Daarnaast worden diverse andere eiwitbronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en mais. Voor elke grondstof wordt een gedetailleerde duurzaamheidsanalyse gemaakt.

Aan de PPS nemen, behalve Wageningen Food & Biobased Research, bedrijven uit de hele keten deel: De Vegetarische Slager, Meyn Food Processing, Avril, Ingredion, Givaudan, Saturn Petcare, Nutrition & Nature en Unilever.

Of registreer je om te kunnen reageren.