Home

Nieuws

Noorden wil bodemgezondheid aanpakken

Groningen, Friesland en Drenthe willen de bodemgezondheid verbeteren.

Adviesbureau Bioclear Earth onderzoekt in opdracht van de Noordelijke provincies hoe dit te bewerkstelligen. Het is onder meer de bedoeling kennis op te doen waarmee boeren ziekten en plagen kunnen voorkomen, zodat ze minder chemische middelen hoeven inzetten.

Opwarming van de aarde

De provincies gaan uit van de stelling dat een gezonde bodem een duurzame bodem is. Zo zou een gezonde bodem zich beter kunnen aanpassen aan effecten van de opwarming van de aarde, zoals heftige regenbuien. Ook stoot een gezonde bodem minder broeikasgassen uit en draagt een gezonde bodem bij aan een betere kwaliteit van het grondwater.

‘Een gezondere bodem kost een boer geen geld’.

“Wij verwachten dat er nog veel winst valt te halen bij het verbeteren van de kwaliteit van de bodem door dit project en dat een preventieve aanpak bij het beheer van de bodem op de lange termijn de meest effectieve is,” aldus de Groningse gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks). Een gezondere bodem kost een boer volgens Homan geen geld, maar levert geld op, omdat ze besparen op de aankoop van gewasbeschermingsmiddelen.

Samenwerking met boeren

Bioclear Earth zal in het project samenwerken met boeren en andere deskundigen. Stap één is het in kaart brengen van het bodemleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.