Home

Nieuws 11 reacties

Natuurmonumenten slaat alarm over weidevogel

Natuurmonumenten slaat alarm over het voortbestaan van de weidevogels in Nederland. In navolging van de Vogelbescherming is de organisatie bang dat vogels als de grutto, scholekster en veldleeuwerik verdwijnen.

“Als wij er hier niet in slagen om de daling te stoppen, is het straks echt doodstil in de Nederlandse weiden”, zegt Jan Roodhart, boswachter en weidevogelexpert van Natuurmonumenten. “Staatssecretaris van Dam (Economische Zaken) pleitte dit weekend voor extra geld voor onderzoek. Prima, maar de vogels hebben alleen een kans van slagen als er op korte termijn juist geld wordt vrijgemaakt voor extra weidevogelbeheer”.

Het aantal boeren dat aan agrarisch natuurbeheer doet en daarvoor subsidie krijgt, is gedaald van 40.000 naar 16.000. “Het kan niet zo zijn dat de toekomst van de weidevogels alleen de verantwoordelijkheid is van een handjevol boeren, en afhankelijk is van subsidie”, zegt Roodhart.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik had liever gelezen: Natuurmonumenten slaat alarm over de explosieve toename van het aantal vossen, kraaien en andere predatoren die de weidevogelstand bedreigen.
  Weer een gevalletje "kop in het zand".

 • xw

  Welnu Zonderland, dan ligt er een zware verantwoording bij de KNJV en evt andere jagers-organisaties. Die moeten hun leden eens achter hun vodden zitten, dat ze de gigantische populatie van de soorten die jij benoemt eindelijk eens effectief gaan verkleinen. Want behalve aan de vossen [die een bedreiging zijn voor het bejaagbare kleinwild ] doen die jagers er geen flikker aan. Ja, voor de show in het voorjaar een paar kraaien schieten, en verder het hele jaar niks.

 • frl

  Natuurmonumenten ik zou zeggen er staan nog wel wat boerenbedrijven te koop en laat zien hoe het moet.

 • alco1

  Wat natuurmonumenten in beheer heeft, zijn helemaal geen weidevogels.
  Wel roofvogels en die moeten toch te vreten hebben.
  In feite praten ze over anderen, maar moeten ze de hand in eigen boezem steken.

 • alphons1

  het begint mee vossen ruimen. en zorge da bodemleve terug komt dan hebbe weidevogels eten. maar ja zolang de wet zo is da mest geinjecteerd moet worde zal er weinig bodemleve bij kome. en op dit moment is het rage om groenbemester dood te spuiten. zeg maar dag tege het bodemleve

 • veelust

  Staatsbosbeheer kwam in het afgelopen najaar met een plan om 100000 hectare extra bos te maken.Dit betekent 100000 hectare minder land voor weidevogels en 100000 hectare meer roofvogels vossen etc. Natuurmonumenten moet maar even gaan praten met Staatsbosbeheer over de teruglopende stand van weidevogels en de hoger aantal wordende predatoren

 • vandenbrand

  zeer weinig of geen weidevogels op natuurmonumentengrond. omdat er weinig voedsel in hun grond zit, en aan rovers niets tekort. en dan maar klagen over wat boeren moeten doen. (doe eerst je eigen werk goed)

 • putten

  laten ze maar beginnen met de beschermde soorten te bejagen. telde onlangs 15 vliegende buizerds vanuit de keuken, hierdoor en de kraaien, eksters, vossen , dassen blijft er geen enkel klein-wild over. dus ook geen weidevogels. alle beheersplannen ten spijt.

 • Bloemestein

  Wel xw, wees een vent en verschuil je niet, de jagers willen wel, maar natuurmonumenten en Staatsvosbeheer staan jacht op vossen en predatoren niet toe op hun terreinen. Het beleid, ook wanbeheer is een vorm van beheer, is er op gericht alles z'n gang te laten gaan, dus distels, jacobskruiskruid, verruiging en verschraling. Hier broedt geen weidevogel, ook niet als ie niet zou worden opgevreten door vossen enz.

 • Jan van het Zand

  Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben boter op hun hoofd.

 • koestal

  Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben een kokerblik

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.