Home

Nieuws 3 reacties

NVWA: extra waakzaam op Braziliaans vlees

De NVWA gaat importen van Braziliaans vlees scherper controleren. De voedselveiligheidswaakhond reageert daarmee op berichten over grootschalige fraude met bedorven vlees in Brazilië.

Nederland importeerde in 2016 voor € 568 miljoen aan vlees en vleesproducten uit Brazilië, aldus het CBS.

De Braziliaanse recherche nam in ‘operatie zwak vlees’ twee jaar lang slachterijen onder de loep. De conclusie is dat tientallen inspecteurs werden omgekocht om bedorven waar toch goed te keuren, en dat vleesbedrijven hun invloed in het landbouwministerie aanwendden om specifieke inspecteurs op bezoek te krijgen. Onder de bedrijven die ervan verdacht worden inspecteurs te hebben omgekocht zijn de vleesgiganten JBS en Brasil Foods.

Bedorven vlees naar Rotterdam

In één geval werd een lading in Italië geweigerd, waarna deze zou zijn doorgestuurd naar Rotterdam. Een woordvoerder van de NVWA zegt dat geweigerde ladingen Europees gemeld worden, zodat de lading bij een tweede poging 100% zeker wordt tegengehouden. Als een bedrijf drie keer een ‘foute’ lading stuurt, komt het op een zwarte lijst. Op dit moment hanteert de EU importbeperkingen voor achttien Braziliaanse leveranciers van vlees.

De Europese landbouwlobby Copa-Cogeca ziet in het schandaal bewijs dat de kwaliteitsstandaard in Zuid-Amerika niet op het Europese niveau ligt. De boodschap: pas op voor je Braziliaans vlees onder een lichter regime toelaat. Precies dat laatste is wel de inzet van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur in onderhandelingen met de EU.

De NVWA zegt dat Braziliaanse slachterijen apart voor de EU moeten worden gecertificeerd, wat de kans dat bedorven vlees de EU bereikt kleiner maakt. In 2008 stelde de EU een extra zwaar importregime in. Recent publiceerde de Europese Commissie audits die in een deel van Brazilië zijn uitgevoerd. De conclusie: het medicijngebruik van de dieren wordt soms niet vermeld en op documenten staan niet altijd de juiste handtekeningen.

Laatste reacties

 • JKr

  Dit vlees is al weer lang omgekat naar Europees vlees , en over 3 weken zakt onze prijs omdat er fout vlees wordt gevonden. Zo werkt het. En in Rusland is het verdacht stil met het Braziliaanse vleesimport.
  NVWA is extra waakzaam, voor ons zou de grens meteen op slot gaan.

 • mtseshuis

  Hopeloos, voorbeelden te over dat het vlees gewoon binnen komt... NVWA is alleen druk bij "eigen" ondernemers, die zijn makkelijker aan te pakken..
  Gewoon grens dicht, deed Rusland ook... makkelijk zat!

 • WGeverink

  Met vlees wordt altijd al veel gesjoemeld. Ook in Europa. Canadees paardevlees werd ook in Europa pas rundvlees. Een pijnlijk feit is dat als alle EU slachterijen aan de zelfde eisen zouden moeten voldoen als een Brasiliaanse slachterij die naar Europa exporteerd, een hele hoop Europese slachterijen de deuren kunnen sluiten. Gesjoemel moet absoluut zwaar worden afgestraft. Ook moet worden uitgezocht of de inspecteurs fout waren of dat het personeel op het schip tijdens de overtocht te laat in de gaten kreeg dat de koel unit niet werkte...

Of registreer je om te kunnen reageren.