Home

Nieuws 21 reacties

Mestverwerker Jan Scherff wil ermee stoppen

Jan Scherff van Mestverwerking Fryslân hekelt de huidige regels op het gebied van mestexport.

Jan Scherff van Mestverwerking Fryslân heeft het helemaal gehad met wet- en regelgeving op het gebied van mestexport. Zelfs zo erg dat hij wil stoppen met zijn bedrijf. De verplichte invoering van AGR-GPS-apparatuur zorgt volgens hem voor een volstrekt onwerkbare situatie, die de export van zijn producten flink belemmert.

e-CMR-systeem

Het andere systeem, het e-CMR-systeem, is volgens Scherff een prima functionerend alternatief. Jan Scherff heeft in de afgelopen tijd ook flink geïnvesteerd in de ontwikkeling en realisatie van het e-CMR-systeem. De betrouwbaarheid van dit systeem wordt door de staatssecretaris echter in twijfel getrokken, tot grote ergernis van Scherff.

‘Als er straks wordt gehandhaafd op de aanwezigheid van AGR-GPS-apparatuur sluit ik na de eerste de beste aanhouding de tent’.

Een woedende en emotionele Scherff is nu helemaal murw gebeukt door de, in zijn ogen, onbetrouwbare overheid en alle tegenwerkingen die hij ondervindt. Scherff: “Ik kan het niet meer opbrengen. Als er straks wordt gehandhaafd op de aanwezigheid van AGR-GPS-apparatuur sluit ik na de eerste de beste aanhouding de tent.”

‘Als we de tent straks sluiten, verzuipen we in Nederland in de mest’.

Grote mestverwerker

Mestverwerking Fryslân verwerkt zo’n 250.000 ton mest (5 miljoen kilo fosfaat) op jaarbasis en wil graag opschalen. Zoals het nu lijkt, gaat dat er niet van komen. Scherff: “We kunnen hier jaarlijks 438.000 ton verwerken, oftewel 8,3 miljoen kilo fosfaat. Als we de tent straks sluiten, verzuipen we in Nederland in de mest.”

Laatste reacties

 • Peerke1

  Zelfs in verkiezingstijd worden de boeren weggepest. Wat moeten we toch met onze nieuwe regering, het wordt kloten kabinet.

 • haj146

  Het wordt echt tijd dat we de barricades op gaan! Dit gaat zo niet langer, pvda maakt alles kapot

 • groot boerdam

  Het is 5 voor 12!

 • Koen123

  12.05 uur

 • 1455

  ik snap niet dat die man nog gewoon los loopt !

 • Snel

  De PvdA ,van Dam weet dat je een grote exporteur bent en als jij lam geslagen bent wordt dus de druk gigantisch. LTO en POV help deze man dit is ook ons belang.

 • glaasje

  Jan scherff nog even vol houden dan is die kloten minster wel weg

 • Wacht even.. er 5 mln ton fosfaat verwerkt ?? En geexporteerd?

 • wimscheerders

  de 'problemen 'die vanuit de overheid gecreëerd worden moeten niet opgelost worden , want dan maken ze er toch een andere theorie van
  het enige doel van de problemen is steeds opnieuw een berg geld binnen halen door dure apparatuur en vergunningen steeds na een paar jaar waardeloos te maken
  de overheid blijft gewoon aan de gang tot de hele landbouw naar de klote is en de boeren vanzelf stoppen

 • John*

  paar locaties vlak over de grens regelen waar we alles neerkiepen.. dan kan t daar weer op een normale vrachtwagen.

 • Timpie

  <>
  er is nog hoop

 • deB.


  Wordt zeker tijd, dat er stevig ondernomen wordt tegen dit waanzinnige beleid!!
  We laten ons wurw beuken, en kapot gaan....Zonder maar een daad vanuit de sector, tot hier en niet verder!

  Er is geen fosfaat probleem, en als het er al was, wordt er zoals hierboven al zoveel geëxporteerd dat we goed zitten!!!!!
  Daarbij ook nog kippenmest verbranding!

 • hooghoes

  Van mij mag je morgen wel stoppen jan.

 • Fryslanboppe

  We hadden ons allemaal aan moeten melden voor de stoppers regeling!!! Misschien dat het kwartje dan was gevallen in Den Haag!!

 • koestal

  Boeren en mestverwerkers worden in de criminele hoek geduwd,als je in mest handelt of vervoerd ben je voor de overheid nog erger dan iemand die drugs produceert of verhandeld

 • Jan-Zonderland

  Die 8,3 miljoen kg fosfaat, is dat niet net wat er volgens de nitwits in de regering teveel geproduceerd wordt omdat de export fosfaat niet afgetrokken wordt van de totale hoeveelheid in Nederland.
  Laat maar zitten dan. Dit is niet te winnen.

 • k.niestijl@wxs.nl

  Vertel je verhaal dan op tv, maak het duidelijk aan grote publiek. Die denken nu er een overschot is. In deze maatschappij gaat alles om beeldvorming. Degene die dat goed doet heeft de macht. Verwachten dat de politiek uit zichzelf het juiste doet voor de landbouw/veehouderij is ijdele hoop.

 • Zo is dat Jan Zonderland.. De politiek in NL/Brussel wil gewoon minder dieren en daarom wordt er van alles bij elkaar gelogen.

 • wwesselink1

  Als akkerbouwer mag hij van mij stoppen.
  Als nog meer fosfaat wordt geexporteerd en verbrand kunnen wij als akkerbouwers niet meer aan goede meststoffen komen en moeten we weer overstappen op duur fosfaat uit import van de mondiale multinationals. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de politiek, tenzij de enige politieke drijfveer is het stoppen met eigen streek voedselproductie en vlees alleen nog maar importeren uit landen zonder wetgeving op gebied van veiligheid en welzijn.

 • mts_kuijpers

  Wwesswlink1;
  Je mag bij mij wel mest komen halen. Denk alleen dat jij er flink geld voor wil hebben.

 • Firma Vellenga

  Dat is een goede opmerking van Fryslanboppe
  Maar ze denken helaas in euro's.
  Wij de boeren, hebben dan ook vast weer ergens schuld aan.
  Toch sluiten wij ons aan, er moet een punt komen naar de kamer toe.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.