Home

Nieuws

Mercosur: dit jaar handelsdeal EU

Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur verwacht nog dit jaar het raamwerk van een handelsakkoord met de EU te kunnen sluiten.

De landen, waaronder Brazilië en Argentinië, zijn het eens over hun onderhandelingspositie en denken te kunnen profiteren van hernieuwd Amerikaans isolationisme.

Mercosur hoopt met name meer vlees en bio-ethanol naar de EU te kunnen uitvoeren. Voor de meeste andere agrarische producten zijn importheffingen al beperkt of niet bestaand. Zo voert Brazilië op grote schaal soja uit voor verwerking in veevoer in Europa. Op het gebied van vlees en bio-ethanol is de EU volgens de Zuid-Amerikanen protectionistisch.

De besprekingen van de EU met Mercosur lopen al jaren en zijn meermalen stilgevallen. Maar minister van buitenlandse zaken Aloysio Nunes zegt tegen persbureau Reuters dat de VS hen kansen biedt. Onder Donald Trumps presidentschap stapte de VS al uit een akkoord met landen rond de Stille Oceaan en zette het grote vraagtekens bij een akkoord met de EU.

Argentinië nu groot voorstander

Ook dreigt team-Trump Mexico en China met verhoging van importtarieven. De landen zullen noodgedwongen naar elders kijken voor meer markttoegang, aldus Nunes. Landbouwminister Blairo Maggi van Brazilië werd daarom al langs een serie Aziatische landen gestuurd. Onlangs werden de landen van Mercosur het eens over de onderhandelingsuitgangspunten. Een belangrijke dwarsligger in de laatste jaren, Argentinië, is nu een groot voorstander.

Volgens Nunes is het contact tussen onderhandelaars van de EU en VS de laatste tijd intensiever.

Of registreer je om te kunnen reageren.