Home

Nieuws 14 reacties

Meerderheid wil minder dieren opnemen in regeerakkoord

Een meerderheid van politieke partijen wil reductie van de veestapel opnemen in het regeerakkoord, als ze daaraan mee mogen schrijven.

Dat blijkt tijdens het Nationaal debat Veehouderij en Volksgezondheid in Deurne. Kandidaat-Kamerleden van Partij voor de Dieren, Groenlinks, SP, PvdA, 50 Plus en D66 willen een daling van de veestapel opnemen in het regeerakkoord. ChristenUnie en CDA willen dit nadrukkelijk niet opnemen.

“Het zomaar noemen van dieraantallen is een wassen neus. Je moet het klimaat- en milieubeleid goed uitrollen. Dat kan gevolgen hebben voor de omvang van de veestapel. Maar het zomaar noemen van minder dieren helpt niet”, zegt kandidaat-Kamerlid Hermen Vreugdenhil van ChristenUnie. Ook CDA-Kamerlid Erik Ronnes wil hier niet aan. “Natuurlijk willen we het klimaatverdrag naleven. Maar er leiden meerdere wegen naar Parijs, in dit geval. Door verduurzaming van de veehouderij kunnen milieudoelen ook met technische maatregelen gehaald worden”, aldus Ronnes.

‘Oneerlijk naar de kiezer’

D66-Kandidaat Tjeerd de Groot vindt dit oneerlijk naar de kiezer. “U strooit hen zand in de ogen door nu te zeggen dat u niet gaat ingrijpen. Om de klimaatdoelen te halen, is krimp van de veestapel nodig. Daar kunnen we beter eerlijk over zijn”, zegt de voorstander van een verandering van de landbouw naar kringlooplandbouw.
VVD en PVV waren niet vertegenwoordigd bij het debat.
Bij het debat deed SP-Kamerlid Henk van Gerven opnieuw een oproep aan zijn collega’s om met een compensatie te komen voor Q-koortspatiënten. Alle aanwezige partijen steunden hem hierin, ook PvdA, die in de Kamer nog tegen dit voorstel stemde.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Minder het vliegtuig nemen en vaker de auto thuislaten zijn ook oplossingen maar dan krijg je niet veel stemmers. Burgers willen gewoon doorconsumeren en boeren moeten minderen. In zo'n land wonen jullie momenteel. Gefeliciteerd.

 • boelenham

  Laat het verkeer en de luchtvaart mee doen aan de kringloopwijzer ,en het vuurwerk tijdens oud en nieuw,.......

 • JKr

  En wat denk val alle dieren buiten de veehouderij. De 10-tal miljoenen honden, katten, ganzen, ongedierte enz en waar plassen en poepen die, juist, in onze tuinen en gronden. Zullen hier ook maar mee gaan minderen, willen jullie meer of minder?

 • En waarom dan eerst een zgn fosfaat reductie plan om
  de derogatie te behouden?? Ik vraag me af hoe lang men kan liegen..

 • Zuperboer

  Zullen we de uitstoot van Verstappen jr. ook meenemen? @ geefzebroodengeefzespelen ;)

 • Bennie Stevelink

  Verbaast mij niet.

 • oorspronkelijk

  lachen
  minder vliegtuig minder auto ecotax minder trekker trek minder voer meng wagens minder grote trekkers minder fiinstof minder cumulatie van geur ammoniak emissie
  dus toch GroenLinks stemmen??????
  natuurlijk niet maar ontkennen en anderen duperen met beperkingen??????
  sommigen kunnen hier voldoening in vinden!!!!

 • Koen Franken

  Is dus intussen wel duidelijk welke partijen je LINKS moet laten liggen . Maar dat er minder dieren gaan komen gaat onherroepelijk eens alsnog gebeuren .

 • lepercheron 46

  Weten we gelijk waar we als veehouders op stemmen moeten. CU of CDA.

 • Maas1

  Stel de boeren schadeloos zodat alle boeren weg gesaneerd zijn,dan kan Den Haag kikkerpoelen graven boompjes planten,en zelf het platteland onderhouden dan kunnen ze in het weekend aan het werk gezet worden met hun 32 uurige werkweek.
  Hoe u aan u eten komt ziet u maar misschien kunt u wormen wippen of aan de boomschors.

 • edke

  Wat een corrupte bende, die overheid

 • heidehipper

  Minder profiterende immigranten (asielzoekers) hoort zeker ook in een links regeerakkoord

 • a306825

  Vroeger op school was er altijd al een de zondebok.
  Nu is dat de boer.
  Geef hem overal de schuld van, dan gaat de burger vrij uit.

 • haj146

  Collega veehouders pak ook de telefoon. Deze tjeerd de groot is de directeur van de nzo. Wordt dus door de zuivel betaald en is anti veehouderij. Dit moet afgelopen zijn!! De linkse bende is zo al geïnfiltreerd in onze eigen vereniging.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.