Home

[Missing text /esp/article/type/news for nl]

Meer hersteltijd ‘meitelling’ met voorafgaande controles

Boeren krijgen extra tijd voor het oplossen van een aantal specifiek benoemde foutmeldingen in de ‘meitelling’.

Met ingang van 2017 krijgen boeren extra tijd voor het oplossen van een aantal specifiek benoemde foutmeldingen. Die worden zichtbaar voor het versturen van de opgave en staan los van meldingen tijdens het invullen.

Hersteltermijn tot en met 19 juni 2017

RVO.nl maakt gebruik van de mogelijkheid zogenoemde voorafgaande controles toe te passen die binnen de EU-regels bestaan. Zo kan voorkomen worden dat een korting of sanctie wordt toegepast. Voor deze foutmeldingen geldt een hersteltermijn tot en met 19 juni 2017. Iedereen kan deze fouten uiterlijk 19 juni 2017 zonder korting herstellen.

Het gaat om de volgende situaties:

 • overlap percelen: één of meer van de geregistreerde percelen zijn ook (geheel of gedeeltelijk) opgegeven door iemand anders;
 • geen subsidiabele landbouwgrond: volgens RVO.nl is niet alle opgegeven grond voor uitbetaling betalingsrechten subsidiabele landbouwgrond;
 • actieve landbouwer: volgens onze gegevens voldoet u niet aan de voorwaarde van actieve landbouwer.
Op het ondertekeningsscherm verschijnen de bestanden met overzichten van de ingevulde gegevens en een overzicht van controles. Foto: RVO.nl
Op het ondertekeningsscherm verschijnen de bestanden met overzichten van de ingevulde gegevens en een overzicht van controles. Foto: RVO.nl

Controleer foutmeldingen

Of in een Gecombineerde opgave (GO) sprake is van een voorafgaande controle, wordt zichtbaar voor het versturen (zie afbeelding hierboven). Naast de bestanden (pdf’s) van de GO en het Overzicht gewaspercelen wordt dan een pdf zichtbaar met de foutmeldingen die zijn aangemerkt als voorafgaande controle. Daarin staat hoe u de foutmelding kunt oplossen en welke termijn daarvoor geldt. Controleer de meldingen goed en los de foutmelding binnen de gestelde termijn op, is het advies van RVO.nl.

Kortingsperiode eindigt 9 juni

Voor overige wijzigingen en het herstellen van foutmeldingen geldt de gebruikelijke kortingsperiode met bijbehorende termijnkorting. De kortingsperiode begint in 2017 op 16 mei en eindigt op 9 juni.

Een uitzondering zijn wijzigingen die tot en met 31 mei zonder korting zijn toegestaan in de opgave van (het gebruik van) uw percelen.

In 2017 circa 65.000 Gecombineerde opgaven te verwerken

RVO.nl gaat in 2017 uit van circa 65.000 bedrijven die een opgave in moeten dienen.

Dit jaar krijgen bijna 70.000 relaties een verzoek de GO in te dienen. In 2016 zijn ruim 78.000 relaties aangeschreven en kwamen uiteindelijk ruim 64.000 opgaven binnen. Het verschil betreft vooral gestopte bedrijven en relaties die geen opgave meer hoeven doen. Het aantal aanvragen voor uitbetaling van betalingsrechten ligt lager: in 2015 vroegen ruim 50.000 bedrijven betalingsrechten aan, in 2016 47.500 bedrijven.

Het Klantencontactcentrum van RVO.nl verruimt de openingstijden ten tijde van de indieningsperiode. Foto: Hans Prinsen
Het Klantencontactcentrum van RVO.nl verruimt de openingstijden ten tijde van de indieningsperiode. Foto: Hans Prinsen

Verruimde openingstijden Klantcontactcentrum

Om vragen van boeren te beantwoorden zijn er verruimde openingstijden van het Klantcontactcentrum op een aantal dagen:

 • 14 april – Goede Vrijdag: 08.30 – 17.00 uur
 • 8 t/m 12 mei – maandag t/m vrijdag: 08.30 – 22.00 uur
 • 13 mei – zaterdag: 08.30 – 17.00 uur
 • 14 mei – zondag: 12.00 – 17.00 uur
 • 15 mei – maandag: 08.30 – 22.00 uur

Het Klantcontactcentrum is gesloten op:

 • 16 en 17 april – Eerste en Tweede Paasdag
 • 27 april – Koningsdag
 • 5 mei – Bevrijdingsdag
 • 6 en 7 mei – zaterdag en zondag

Website RVO.nl

Alle informatie van RVO.nl over de Gecombineerde opgave is te vinden op de site van de uitvoeringsorganisatie.

Op de speciale pagina staan onderaan verwijzingen naar onder meer veelgestelde vragen en instructies en kunt u direct doorklikken naar de perceelsregistratie en het invullen van de opgave zelf.

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]