Home

Nieuws 17 reacties

‘Koeien afvoeren die in 2018 kunnen blijven niet te voorkomen’

Het is niet te voorkomen dat melkveehouders in 2017 door het fosfaatreductieplan koeien moeten afvoeren, waarvoor in 2018 bij het fosfaatrechtenstelsel wel ruimte is.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam tijdens een debat in de Tweede Kamer. SGP en CDA zijn hier niet over te spreken. “Bij de behandeling van de wet was de intentie van iedereen die voor de knelgevallenregeling was dat deze regeling ook voor 2017 zou gelden, omdat het sectorplan zoveel mogelijk zou aansluiten bij de invoering van de fosfaatrechten in 2018”, zegt Elbert Dijkgraaf (SGP).

Van Dam houdt voet bij stuk dat er voor 2017 geen knelgevallenregeling is of komt. “Daar waar het verwijtbaar was, zoals bij vleesvee, is de regeling aangepast. Maar dat er nog steeds gevallen zullen zijn die er in 2018 beter voor staan dan in 2017 is helaas onvermijdelijk door de regeling zoals de sector hem heeft opgesteld”, vindt Van Dam.

Details reductieplan snel bekend

Details over het aanpassen van het fosfaatreductieplan zullen binnen enkele dagen bekend worden gemaakt, als de regeling gepubliceerd wordt. Hierin zal onder andere de peildatum (van 15 december 2016) verruimd worden met een maandreferentie van dezelfde maand in 2016. Ook worden exportstallen uitgezonderd van het fosfaatreductieplan en komt er een tweede definitie van grondgebondenheid, omdat de definitie voor 2017 iets afwijkt van die van 2018.

Geen knelgevallenregeling in 2017

Door verschil in regels tussen de ministeriële regeling in 2017 en de fosfaatrechtenwet in 2018 kan het zijn dat bedrijven nu dieren moeten afvoeren, terwijl ze deze dieren in 2018 gewoon mogen houden. CDA en SGP vragen van de staatssecretaris om snel met duidelijkheid over de knelgevallenregeling te komen. Van Dam zegt dat hier geen haast bij is, omdat de knelgevallenregeling pas in werking kan treden als de wet in 2018 van kracht is. De commissie die zich gaat buigen over eventuele aanpassing van de knelgevallenregeling van het fosfaatrechtenstelsel zal op korte termijn worden ingesteld.

Oplossing zeldzame rassen pas na 1 april bekend

Voor zeldzame runderrassen zoekt Van Dam naar een oplossing, maar hij verwacht deze niet voor 1 april te hebben. CDA en SGP vrezen dat bedrijven de dieren toch voor deze datum weg zullen doen om boetes te voorkomen.
Van Dam verwacht eind april de eerste resultaten van het fosfaatreductieplan te kunnen melden.

Laatste reacties

 • willepy

  Kent Van Dam zijn eigen Regeling fosfaatreductieplan 2017 wel? Artikel 12 bevat toch echt een knelgevallenregeling. En zo'n 400 bedrijven hebben inmiddels een melding ingediend om van die regeling gebruik te maken volgens RVO. En die bedrijven moeten heel snel duidelijkheid, om hoge heffingen te voorkomen. Van Dam: werk dit nog even netjes af.

 • 344412

  Hebben zeldzame rassen meer last van de regeling dan gewone koeien? Lijkt mij niet.

 • deB.


  Ben grondgebonden! En mij zetten ze in de intensieve hoek, op zuivelnl

  Hoeveel tijd kost dit, om netjes te herstellen??? Puinzooi is het

 • haj146

  het holstein ras wordt zo nog zeldzaam. Wat een bende hebben we er toch van. om te huilen.
  V Dam vertelt wederom onzin. koeien die nu weg moeten is ook in 2018 plek voor. Iedereen weet toch nog wel dat 2 juli 2015 generiek gekort wordt bij invoering fosfaatrechten???

 • gjh

  Word het niet eens tijd dat van Dam afgevoerd wordt.

 • gradje1966@

  Er zijn geen knelgevallen of iedereen is een knelgeval . Dit is niet sociaal tegenover
  de rest want die kan extra inleveren voor deze schoffie s

 • Eminem2010

  Indd ook grondgebonden maar in zuivel nl niet. Doordat de bedrijfsnaam is gewijzigd al drie weken aan het bellen nog niks geregeld.

 • D.K.Wierenga

  Moeten de sleutels maar in gaan leveren en van Dam het dan maar laten uitzoeken met wat hij er dan mee wil. Hij maakt er een mooie zootje van met zijn regeltjes....

 • tobby

  wat een zooi maakt die van Dam er van.

 • wmeulemanjr1

  Help!! Ik heb ook zeldzame koeien
  Juridisch gezien raakt de regeling kant nog wal en lijkt hij niet echt lang houdbaar zo, er word nogal met verschillende maten gemeten en echt verbindend is het daardoor niet

 • brutus71

  Ik keek gister nog naar mijn dossier bij RVO en bij het onderdeel knelgevallen, ging het volgens mij alleen maar over de vee reductie regeling in 2017, er stond niets vermeld over de fosfaatwet 2018, die Van Dam groeit dit dossier boven de pet, te weinig kennis.

 • massan

  Deze week 18 koeien naar het slachthuis gegaan i.v.m. fosfaatreductieregeling. Wat ben ik hier beroerd van.
  Wat is Van Dam voor mens? Hij moet aan koeien (en boeren) wel een grote hekel hebben. Anders had hij in Brussel wel harder gestreden om de fosfaatexport meegenomen te krijgen m.b.t. het fosfaatplafond.

 • parnas

  Gradje1966.
  Ben het helemaal met je eens. Iedereen komt het slecht uit. Of je nu in 2015 net hebt geinvesteerd of in 2013 je hebt allebei verplichtingen richting je bank. Een koe is een koe en 2 juli is 2 juli. Dus allemaal maar even door de zure appel heen bijten. Ook de zeldzame rassen. Er blijven er altijd wel over en dan ga je daar gewoon weer mee verder. Bij invoering 2018 geen fosfaatrechten maar gewoon je GVe die je dan hebt. Als het kan iedereen een paar procent erbij en bij te veel iedereen er weer een paar procent af. Wel sociaal . Geen waarde aan koppelen. Weggegooid geld en kan veel ellende met familie en pachters voorkomen.

 • boerke brabant

  Grond gebonden ; niets inleveren. Ga de fosfaat maar halen op die bedrijven die het veroorzaken

 • Barneveldsei

  Heel schrijnend, en heel onbegrijpelijk dat van Dam tegen de boeren is. Dus gaat het om het salaris. Laten we de rollen even omdraaien. Iedereen die een auto rijd (heilig koetje) moet voldoende grond hebben om niet op de openbare weg of op een parkeerplaats te parkeren. Voldoe je hier niet aan dan moet de auto weg met dwangsom die gelijk is aan de boete van een melkkoe. Laten we even kijken of we dat verder kunnen aanscherpen 1 auto per gezin de andere gezinsleden gaan maar fietsen of pakken het openbaar vervoer. De snelweg is overvol. Dit is ook beter voor het milieu.

 • info262

  Ik zou voorstellen de aan te voeren vrouwelijke dieren binnen de periode 15-12-16 tot en met 31-12-17 ophogen van 2 naar bijvoorbeeld 10 / 15 stuks. Zo kunnen diegene die enkele (meer als 2) runderen van zeldzame rassen (of ander (vlees)vee) de afgelopen maanden aangevoerd hebben houden of tijdens het weideseizoen nog aanvoeren, meestal is dit toch op kleine schaal en is de invloed op fosfaatreductie nog te overzien. Door het aantal aanvoer beperkt op te hogen is het voor melkleverende bedrijven (nog) niet interessant om dieren massaal over te "hevelen" naar niet- melkleverende bedrijven. Een onderscheid maken in de diercategoriën per rundersoort (melkvee/vleesvee) is ook niet te doen, hou het praktisch en dus werkbaar.
  Tevens voorkom je veel emotionele schade onder de veelal hobbymatige fokkers met hun eigen regionale karakter. Een stukje loyaliteit vanuit de Overheid naar alle passievolle agrarisch ondernemers is vandaag de dag wel op zijn plaats, toch..?

 • koster

  "Een stukje loyaliteit vanuit de Overheid naar alle passievolle agrarisch ondernemers is vandaag de dag wel op zijn plaats, toch..? "
  wel op zijn plaats, maar wanneer merk je er iets van in de praktijk?

  Wat mij opvalt in het artikel is het volgende:"Maar dat er nog steeds gevallen zullen zijn die er in 2018 beter voor staan dan in 2017 is helaas onvermijdelijk door de regeling zoals de sector hem heeft opgesteld”, vindt Van Dam. "
  Dus hij heeft eerst geblunderd in Brussel en dat zo lang mogelijk onder de pet gehouden en toen er bijna niets meer te redden viel liet hij het naar buiten komen. De sector heeft zo snel als mogelijk wat bedacht en nu legt hij daar de zwarte piet neer? Heel bijzonder! En ik blijf mij erover verbazen dat hij er mee weg komt de hele tijd. Blijkbaar vinden veel mensen dit soort dingen dus normaal. Ik heb wel eens gelezen dat er in chemtrails stoffen zitten die mensen meer dociel maakt. Dat broodje aap komt mij steeds geloofwaardiger over.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.