Home

Nieuws 13 reacties

Knelpunten fosfaatreductieplan opgelost

Er komt een oplossing voor veel knelpunten in het fosfaatreductieplan.

Er komt een oplossing voor knelpunten rond grondgebondenheid en meer peildata voor bedrijven met jongvee-opfok of vrouwelijk vleesvee in het fosfaatreductieplan. De definitie voor grondgebondenheid in 2015 wordt gelijk aan de berekening in de wetgeving voor fosfaatrechten. Ook worden knelpunten bij de export van fokvee opgelost die ontstaan door het fosfaatreductieplan. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij geeft daarmee uitvoering aan een aantal aangenomen moties van de SP, PvdA, ChristenUnie en het CDA. De aanpassingen zijn opgesteld in overleg met de sector en voor vleesvee is overleg geweest met LTO Nederland en LandschappenNL.

750 bedrijven alsnog grondgebonden

Er komt een tweede definitie voor grondgebondenheid in de Regeling fosfaatreductieplan 2017. Daarmee word voorkomen dat bedrijven met een lage melkproductie in 2015 als niet-grondgebonden worden aangemerkt in de fosfaatreductieregeling, terwijl ze dat voor de fosfaatrechten wel zijn. Bedrijven die melk produceren en grondgebonden zijn krijgen geen korting van 4% op het referentieaantal van 2 juli 2015. In de huidige regeling, die geldt vanaf 1 maart, wordt voor de bepaling van het aantal grootvee-eenheden (GVE’s) nog gerekend met een vaste norm van 41,3 kilo fosfaat voor een melkkoe (= 1 GVE).

Kortingspercentage omhoog

Bedrijven kunnen door de aanpassing rekenen met de fosfaatproductie op basis van de gemiddelde melkproductie. Volgens Van Dam gaat het om 750 bedrijven die volgens de nieuwe regel wel grondgebonden zijn en volgens de nu geldende berekening niet. Het gevolg is dat de beoogde fosfaatreductie 0,1 miljoen kilo minder zou worden. Dat moet gecompenseerd worden via een iets hoger kortingspercentage in de derde periode (juli en augustus). De betreffende bedrijven krijgen uiterlijk 1 april bericht van RVO.nl over de aanpassing.

Meer peildata jongvee

Voor de niet-melkproducerende bedrijven, zoals bedrijven met jongvee-opfok, bedrijven met zoogkoeien of ander vrouwelijk vleesvee, komen er alternatieve peildata, naast de nu geldende peildatum van 15 december 2016. Bedrijven krijgen een boete voor teveel vee in de maanden april, juni, augustus, oktober en december 2017 als dat gemiddelde aantal GVE’s hoger is dan het aantal GVE’s op 15 december 2016 of het gemiddeld aantal GVE’s in dezelfde maand in 2016. Er mag dus gerekend worden met een maandreferentie als dat beter uitkomt dan het aantal op 15 december 2016.

‘RVO.nl zal uitgaan van de meest gunstige situatie voor de ondernemer’.

RVO.nl zal bij het berekenen van de op te leggen geldsom uitgaan van de voor de ondernemer meest gunstige situatie. Met deze voorziening wordt meer rekening gehouden met het normale jaarlijkse productieverloop op vleesveebedrijven volgens Van Dam. Hij benadrukt dat zo voorkomen blijft dat vee van melkproducerende bedrijven buiten de werking van de fosfaatreductieregeling wordt gebracht door verplaatsing naar vleesveebedrijven.

Bedrijfsoverdrachten

Volgens Van Dam is er binnen het fosfaatreductieplan geen probleem met referenties bij bedrijfsoverdrachten na 2 juli 2015 in combinatie met grondgebondenheid. Een eventuele korting op de referentie is al verwerkt bij het overdragende bedrijf. Verzoeken voor bedrijfsoverdrachten moet wel uiterlijk 1 april 2017 worden gemeld. Bij bedrijfsoverdrachten na 1 maart moet het verzoek uiterlijk een maand na de overdracht worden ingediend.

Binnenkort komt er meer duidelijkheid over de aanpak voor fosfaatreferenties en grondgebondenheid in de wetgeving voor fosfaatrechten waar de VVD in een motie heeft verzocht.

Exportstallen

Na overleg met Vee&Logistiek Nederland heeft de staatssecretaris besloten om exportbedrijven met quarantainestallen uit te zonderen van de fosfaatreductieregeling. Het gaat om bedrijven die door de NVWA zijn erkend. In totaal gaat het om 37 stallen met een capaciteit van 12.000 dieren volgens Van Dam.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Nu van Dam weet dat hij niet meer terugkeert is hij ineens de soepelheid zelve. Maar goed, het is goed dat er oplossingen gekomen zijn voor de soms idiote knelpunten. Alleen jammer dat het altijd zolang moet duren. Voor degene die het aangaat levert het toch veel stress op als er een gevoel van onrechtvaardigheid ontstaat..

 • Fryslanboppe

  Idd wij zijn altijd grondgebonden nog nooit een kruimel mest hoeven afvoeren en wat staat er op ZuilvelNL.........jullie raden het al NIET grondgebonden. Deze week meedere mails en telefoontjes gepleegd maar het staat er nog steeds. Om gek van te worden !!

 • info180

  Ik ken er nog wel een paar, niet melkleverend grondgebonden, 2016 tijdelijk lagere veebezetting, hierdoor 2017 gedwongen ruim lagere veebezetting t.o.v. 2-7-2015 geen compensatie enkel heffing betalen.

 • info180

  Ik ken er nog wel een paar, niet melkleverend grondgebonden, 2016 tijdelijk lagere veebezetting, hierdoor 2017 gedwongen ruim lagere veebezetting t.o.v. 2-7-2015 geen compensatie enkel heffing betalen.

 • frl

  Net nog even gekeken op zuivel.nl er staan nog steeds 6 GVE te weinig op en ben nog steeds niet grondgebonden (terwijl ik dat wel was)
  Gisteren stonden de bedrijfsgegevens er nog op maar zijn nu ook weer verdwenen.

 • deB.

  800 kg fosfaat plaatsingsruimte over, en toch niet als grondgebonden aangemerkt op zuivel.nl??

  Wat een zootje!

 • ghsmale

  niet gegroeid en grondgebonden bijna 10% gekort.
  het verwerken van de gegevens zal wel even tijd kosten.
  maar hopelijk worden deze grondgebonden bedrijven daarna niet gekort,
  zoals vorige week wel het geval was .

 • koeien10

  pure diefstal. van Dam.

 • deB.


  Waar kun je zien dat je grondgebonden bent op basis van wat rvo doorlink naar zuivel.nl??
  Dat moet toch inzichtelijk kunnen zijn.

 • F. Smit

  Mensen beslissen over een vak waar ze geen verstand van hebben. Ik voelde als hobbyboer behoorlijk genaaid.

 • pieter

  Is denk ik toch de methode een voornemen van een kortgeding tegen van Dam.Overleg en polderen is niet besteed aan iemand met een dubbele agenda.

 • als vleekalverhouder met 4 hobby pinken wordt je gepakt.. heben we een stal vol stierkalveren en word de volgende koppel een vaarzen koppel ben je failliet. Bedankt het boeren wordt steeds leuker, de regering weet wel hoe ze je moeten opruimen.

 • deB.


  We zijn van die lievertjes geworden!! Ze kunnen veel zo niet alles met ons doen, en we ondergaan het maar! Walgelijk

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.