Home

Nieuws 2 reacties

Huirne op mestcongres: regie nodig op mestmarkt

Er is meer regie en samenwerking nodig op de mestmarkt. Dat zei Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland op het Nationaal Mestcongres dat Boerderij donderdag organiseert in Papendal.

De bank zal die regierol niet op zich nemen. “Wij zitten wel in de auto, maar rechts achterin, niet achter het stuur”, aldus Huirne.

Huirne spreekt van een onoverzichtelijke spaghetti-structuur in de mestwereld, met veel aanbieders en veel vragers. Hij verwijst naar het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking. Zoiets is in Nederland ook nodig, vindt hij. Wie deze rol op zich moet nemen, bleef evenwel onduidelijk, ook na discussie met de zaal.

Ruud Huirne - Foto: Koos Groenewold
Ruud Huirne - Foto: Koos Groenewold

Meer aandacht aan vraagkant

Een tweede oproep van Huirne is om de meer aandacht te besteden aan de vraagkant. Mest is een waardevol product. Maar wat wil de akkerbouwer? En hoeveel, en wanneer? Volgens hem heeft de akkerbouw grote kansen in intensieve teelten zoals aardappel, maar zijn toenemende zorgen over de bodemvruchtbaarheid een rem op de ontwikkeling.

Borging aanvoer en afzet cruciaal

Borging van de afzet is een van de belangrijke succesfactoren voor mestverwerking. Cruciaal is ook de borging van de aanvoer van mest en dat een bewezen technologie gebruikt wordt.

En uiteindelijk is ook een financieel sluitend verhaal nodig aldus Huirne. Bij de Rabobank komen tal van aanvragen binnen voor mestverwerking. Maar voor de bank mee doet in de financiering van een project moeten de genoemde succesfactoren goed afgedekt zijn.

Laatste reacties

  • koestal

    Komt ie wel wat laat mee

  • WT

    Laat de RAMBOBANK de regie nemen ook in hun eigen belang, Waar wachten ze op???

Of registreer je om te kunnen reageren.