Home

Nieuws

Hoogleraar: ‘Natuur is geen model voor landbouw’

De landbouw kan leren van de natuur, maar natuur en landbouw zijn in de basis zo verschillend, dat er kansen verloren gaan als de natuur model staat. Dat zegt Jan Willem van Groenigen, die vandaag zijn intreerede houdt als hoogleraar aan Wageningen University & Research.

De natuur kan niet het model zijn voor de landbouw, zegt Van Groenigen. De twee systemen hebben raakvlakken, maar zijn in de basis heel verschillend, volgens hem. “Natuur is prachtig en fascinerend, maar ook meedogenloos en oneerlijk. En dus niet altijd zaligmakend. De landbouw is rationeel en kunstmatig.”

Regenwormen in intensieve landbouwsystemen

De hoogleraar onderzoekt welke bijdrage regenwormen kunnen leveren aan de biodiversiteit. Volgens hem kunnen regenwormen in intensieve landbouwsystemen nog een heel nieuwe positieve rol krijgen: “Ze maken fosfaat vrij dat vroeger door overbemesting in de grond chemisch is vastgelegd.”

Wormen maken deel uit van het bodemleven dat volgens Van Groenigen het meest veelzijdige ecosysteem ter wereld is met bacteriën, schimmels, allerlei beestjes en plantenwortels. “En dat leven is de motor achter vrijwel alles wat er in de bodem gebeurt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.