Home

Nieuws 5 reacties

Hogan: boer heeft niet alleenrecht op platteland

Boeren hebben niet het alleenrecht op het platteland, zegt landbouwcommissaris Phil Hogan.

De rurale gebieden in de Europese Unie zijn van groot belang voor de boeren, maar er moet ruimte zijn voor andere en nieuwe bedrijvigheid om het platteland leefbaar te houden. Maar voedselproductie blijft de kern van het bestaan. Dat stelt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

“De landbouw kan niet op de oude voet verdergaan”, zei Hogan woensdagavond op een discussiebijeenkomst van Copa Cogeca in Brussel. Boeren hebben wel de sleutel in handen als het gaat om de zorg voor een goed landschap, de kwaliteit van het water, het vasthouden van koolstof om de klimaatverandering te dempen en – niet in de laatste plaats – de productie van het voedsel, aldus Hogan.

Nieuwe uitdagingen voor boeren

De landbouwcommissaris zegt dat in het nieuwe landbouwbeleid nieuwe uitdagingen worden neergelegd voor boeren en andere plattelandsbewoners. Inkomenssteun zal blijven. “Als boerenzoon weet ik dat het nooit genoeg is, we willen altijd meer”, aldus Hogan. “Maar de maatschappij wil ook meer. We zullen aan beide doelen werken.”

De Europese Commissie heeft deze week gesproken over de eisen en wensen voor het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020. “Mijn collega-commissarissen geven me heel veel adviezen over wat er in het gemeenschappelijk landbouwbeleid geregeld moet worden voor het water, voor de bodem, voor het klimaat, het milieu, de voedselkwaliteit, de innovatie, het behoud van de bevolking op het platteland. In antwoord op al die adviezen zeg ik: er is een menigte die dat kan doen: de boeren.”

Leegloop landbouw voorkomen

Een van de zorgen die extra aandacht moeten krijgen is de generatiewisseling in de landbouw. Het vak van boer moet aantrekkelijk genoeg blijven, zegt Hogan, die wil voorkomen dat het platteland leegloopt en een soort North Dakota wordt zonder milieubeleid, met verlaten en eroderende landbouwgronden. “Wij willen de maatschappij ter wille zijn, maar voedselproductie blijft de kern van wat we doen.”

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Over die verlaten en eroderende gronden hoeft meneer Hogan zich voorlopig nog geen zorgen te maken. Er staan er nog genoeg gereed die er nog wel een lapje grond bij willen hebben.

 • alco1

  Zelfs Hogan snapt nog niet waarvoor subsidies zijn.
  Wij als boer zijn ze liever kwijt dan rijk.
  De toelage wordt immers verrekend in de kostprijs.
  Maw. De opbrengstprijs wordt minder, dus een nog goedkopere winkelprijs voor de consument.
  Maar wij zijn wel aan handen en voeten gebonden, omdat we als individuele boer niet zonder kunnen.
  Een chantage middel dus.

 • info36

  Zonder subsidies blijven de opbrengstprijzen onverminderd laag. We telen voor een wereldmarkt met blijvend lage prijzen.

 • koestal

  Burgers hebben wel alleenrecht in de steden

 • farmerbn

  Stiekum geeft hij wel aan dat er boeren moeten blijven om het eten te produceren. Blijkbaar is hij bang dat het in de toekomst moeilijk wordt om voldoende boeren te houden. Jonge mensen zijn niet geinteresseerd in het boeren bestaan of ze kunnen de dure boerderij niet kopen. Wij boeren moeten profiteren van die angst.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.