Home

Nieuws

Glencore: acquisities lastig

Glencore denkt dat alle grote agrarische handelshuizen zoeken naar acquisities, maar dat deze in de praktijk moeilijk te realiseren zijn. Spelers zijn of te klein en op een thuismarkt gericht om waarde toe te voegen, of te groot om groen licht te krijgen van mededingingsautoriteiten.

Dat zei de CEO van de landbouwdivisie van Glencore, Chris Mahoney, op de FT Commodities Global Summit.

Glencore behoort tot de grootste handelsbedrijven in olie en gas wereldwijd en heeft daarnaast grote belangen in de mijnbouw en de handel in agrarische grondstoffen zoals graan, soja en suiker. De agrarische activiteiten worden vanuit Rotterdam geleid. Glencore heeft volgens Mahoney meer ‘body’ nodig. De marge op de handel in agrarische grondstoffen is meestal klein en nu prijzen van graan en soja relatief laag zijn, is de marge nog kleiner.

Vooral overnames in de VS

Daarom kondigde Glencore eerder al aan te willen groeien. In 2012 zette het een belangrijke stap door de Canadese tarwehandelaar Viterra te kopen. Glencore verkocht eerder de helft van de aandelen in zijn landbouwdivisie aan Canadese pensioenfondsen, om geld op te halen. Met het geld wordt vooral gezocht naar overnames in de VS waar het bedrijf nog nauwelijks actief is, maar waar de mogelijkheden naar Azië te exporteren groot zijn.

Het bedrijf is nog kleiner dan concurrenten ADM, Bunge, Cargill en (Louis) Dreyfus, die de afgelopen decennia de handel domineerden. Het bedrijf zoekt volgens Mahoney vooral naar bedrijven die daadwerkelijk fysieke bezittingen hebben, zoals opslagen, logistieke terminals of oliemolens. Het moeten bovendien bedrijven zijn die gericht zijn op de export, aldus Mahoney. Geen pure handelspartijen dus, en ook geen bedrijven die vooral een interne markt bedienen.

Fusies van allergrootste spelers

Niet alleen Glencore heeft meer omvang nodig om resultaten op peil te houden, maar de grote concurrenten ook, aldus Mahoney. Het is echter lastig voorstelbaar dat mededingingsautoriteiten fusies van de allergrootste spelers toestaan. Nu al ligt met name de grootste naam in de markt (Cargill) regelmatig onder vuur, omdat het zo alom aanwezig is in de landbouw. Cargill drijft handel, maar maakt ook vlees, mengvoer, speciale diervoeding en bio-ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.