Home

Nieuws 5 reacties

Friesland: zwarte kraaien vangen ter bescherming van weidevogels

Vanaf 23 maart mogen in de provincie Friesland zwarte kraaien worden gevangen. Voor het vangen van de vogels met een vangkooi geeft de provincie een ontheffing.

De ontheffing geldt voor de jaren 2017 en 2018 en mag in en om de zogenaamde weidevogelkansgebieden worden gebruikt. Dit zijn speciale gebieden waar boeren met oog voor de weidevogels hun werkzaamheden uitvoeren. Door het vangen van de kraaien met een vangkooi krijgen weidevogels meer bescherming. Zwarte kraaien staan bekend als weidevogeljagers.

Verantwoordelijk gedeputeerde Johannes Kramer: “De provincie Friesland zet er op in om weidevogels te beschermen en te behouden voor het Friese landschap. Het gebruiken van vangkooien zien wij als een noodzakelijk middel om de weidevogels te beschermen.”

Bestrijden van vos

Het vangen van kraaien is overigens niet het enige dat de provincie doet om weidevogels te beschermen. Eerder gaf Friesland al een ontheffing voor het bestrijden van de vos met een lichtbak (een schijnwerper). De vos is ook een belangrijke jager op weidevogels. De beesten richten zich met name op de nesten, voordat de eieren uitkomen. Met die ontheffing voor jacht met lichtbakken hebben jagers de mogelijkheid om de vos ook ’s nachts te schieten, het moment dat vossen voornamelijk actief zijn.

Rol van steenmarter

Ook onderzoekt de provincie de rol van steenmarters bij het roven en eten van weidevogeleieren of –kuikens. Er zijn namelijk steeds meer signalen dat de steenmarter actief is. Er vindt daarom momenteel onderzoek plaats over de rol van de steenmarter in de afname van het aantal weidevogels. Dit veldonderzoek doet de provincie in samenwerking met een aantal agrarische collectieven.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er staat niks over de vergoeding voor het werk dat gedaan moet worden en de kosten van een vangkooi. Als de provincie Friesland altijd een mooi salaris betaatd heeft voor de ambtenaren die zich bezighielden voor natuurbeheer, dan moet er nu ook budget zijn voor de uitvoerende boeren die kraaien vangen en vossen schieten.

 • alco1

  Ik zou het vertikken. Ondanks de goede bedoelingen wordt je toch als moordenaar gezien.
  Nog een paar jaar en de hele discussie over weidevogels is gesloten, dan zijn ze er niet meer.
  Laten we er maar een paar opstoppen.

 • DJ-D

  Nou ptecies alco1.

  De jongens die alle dieren die creperen in de ovp een nekschot moeten geven. Mogen nu ook dit werk gaan doen. Laat die zogenaamde natuurmannetjes maar mooi in hun sop gaar koken.

 • farmerbn

  Precies.

 • info48

  Er wordt nergens gesproken over wat te doen als de kraaien gevangen zijn, moet je ze dan weer loslaten in een andere provincie? of naar de stad brengen? of misschien het asiel van de P vd D? Wat een hypocriete boel...Jagen mag niet oh neeee...... dood schieten? vangen wel ja ....diervriendelijk toch????
  Toch Chapeau Friesland! eindelijk zijn er politici die, al zij het heel schoorvoetend, bewegen in de richting van de realiteit, van de echte natuur en zich los trachten te maken van de Romantische Ot en Sien natuur van Marianne Thieme met haar Vegetarische Slager

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.