Home

Nieuws

Fataal ongeval op overweg bij boerderij

Schooluitje naar boerderij eindigt in een drama.

Dit is een update (17.20 uur).

Op een spooroverweg bij een boerderij onder Harlingen zijn maandag hoogstwaarschijnlijk twee personen om het leven gekomen. De slachtoffers maakten deel uit van een schooluitje met 20 kleuters naar een boerderij die vlak achter de overgang ligt. Ze hadden bij de lammetjes gekeken.

Exacte toedracht nog onbekend

Het ongeval gebeurde op een particuliere overweg pal naast de uitrit van de boerderij. Er zijn geen slagbomen. Maandagmiddag was de exacte toedracht nog niet bekend. De auto, vermoedelijk bestuurd door een van de ouders, was waarschijnlijk de eerste die het erf afreed, aldus burgemeester Roel Sluiter van Harlingen op een persconferentie.

Eerder ongeluk op zelfde plek

In februari gebeurde op dezelfde plaats ook al een ongeluk maar toen waren er geen slachtoffers. Spoorbeheerder ProRail wil de betreffende spoorwegovergang opheffen en was daarover sinds begin dit jaar al in ‘constructief overleg’ met de eigenaar van de grond. Het plan is om de overweg helemaal weg te halen en een parallelweg aan te leggen zodat de boer zijn boerderij kan bereiken, zei een woordvoerster maandag.

Recht van overpad

De overgang in Harlingen is een particulier overpad, zonder spoorbomen of bel. De beveiliging bestaat uit lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek. Er zijn in Nederland 325 van zulke oversteekplaatsen voor rechthebbenden – landeigenaren of mensen die recht van overpad hebben over het spoor. ProRail wil dat de overheid extra miljoenen uittrekt voor het aanpakken van deze overgangen.


  • Het spoor bij de Oude Trekweg bij Harlingen waar een auto in botsing kwam met een trein.  Foto's: ANP

    Het spoor bij de Oude Trekweg bij Harlingen waar een auto in botsing kwam met een trein. Foto's: ANP

  • Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg op particulier terrein.

    Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg op particulier terrein.

Niet-actief beveiligde overwegen

Daarnaast zijn er 110 openbare niet-actief beveiligde overwegen (nabo’s). Verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) kondigde onlangs aan dat de nabo’s in 2028 verdwenen of beveiligd moeten zijn. Begin dit jaar maakte ze bekend hiervoor € 25 miljoen extra uit te trekken bovenop de € 10 miljoen die daar al voor was gereserveerd. Dijksma hoopt ook dat gemeenten en provincies hiervoor geld vrijmaken. 75% van de nabo’s ligt in vijf provincies: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Grotere rol voor wegbeheerders

De aanscherping houdt in dat wegbeheerders (gemeenten, provincies) een grotere rol krijgen bij de veiligheid van overwegen. “Wegbeheerders ervaren te weinig prikkels om een goede invulling te geven aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veilige overwegen”, schreef Dijksma deze maand aan de Kamer.

Winsum

In november vorig jaar raakten 18 mensen gewond bij een botsing van een trein met een melkwagen in Winsum (Gr.). Het plan voor sluiting van die overweg lag toen al klaar. Er zou alleen nog geen overeenstemming zijn over een vergoeding voor het gebruik van grond voor een noodweg. Het leidde tot een openlijke ruzie tussen ProRail en de grondeigenaar, onder meer over de (tijdelijke) aanleg van een noodweg.

ANP/Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.