Home

Nieuws 6 reacties

Echa: glyfosaat niet kankerverwekkend

Glyfosaat is niet kankerverwekkend, verandert erfelijke eigenschappen niet en heeft evenmin effecten op vruchtbaarheid. Dat zegt het Europees Chemicaliën Agentschap in een woensdag gepubliceerd advies over de werkzame stof die als onkruidbestrijder wordt gebruikt.

Het advies van Echa zal door de Europese Commissie zwaar worden meegewogen bij het besluit over toelating van het middel. De Europese Commissie moet daarover dit jaar een besluit nemen.

Glyfosaat is de meest gebruikte onkruidbestrijder in Europa. Het middel kwam onder vuur nadat het internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend beoordeelde.

Echa heeft gekeken naar de pure werkzame stof en de mogelijke gezondheidsimplicaties daarvan voor de mens. Het IARC keek naar onderzoeken van samengestelde producten. Echa heeft meer wetenschappelijke studies betrokken bij de beoordeling, aldus Tim Bowner, voorzitter van het comité dat gaat over de classificatie van glyfosaat en andere chemicaliën (RAC). Dierproeven waarbij wel kanker is gevonden bij dieren, zijn volgens het comité niet overtuigend en consistent. Bij twee van zeven studies werd kanker gevonden bij dieren, een oorzakelijk verband met glyfosaat was er echter niet.

‘Oordeel op grond van wetenschappelijke kennis’

Bowner zei woensdag in een videoconferentie met Europese journalisten dat het comité in consensus tot een besluit is gekomen, en dat er geen minderheidsstandpunten zijn ingenomen. Hij benadrukte dat de leden van het comité op grond van hun wetenschappelijke kennis een oordeel hebben geveld.

De classificatie kan veranderd worden, maar alleen als daar aanleiding voor is op basis van nieuwe wetenschappelijke kennis. Bowner acht het niet waarschijnlijk dat op korte termijn gegevens op tafel komen, die tot een andere conclusie leiden.

Greenpeace betwist onafhankelijkheid Echa

Milieuorganisatie Greenpeace zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van drie leden van het Risk Assessment Committee (RAC) van het Echa. Echa verwerpt de aantijgingen van Greenpeace in brieven die de organisatie op haar eigen website heeft geplaatst.

Directeur Geert Dancet van Echa zegt dat leden van het RAC werken voor zeer gerespecteerde instituten die hun nationale regeringen adviseren. “Deze instituten halen een deel van hun inkomen uit niet-regeringsbronnen, hetgeen in toenemende mate het geval is heden ten dage.” Dat sommige leden van het RAC belangen hebben – en die vooraf bekendmaken – betekent niet dat er ook een belangenconflict is, aldus Dancet. Hij wil juist weten welke belangen mensen hebben, om een belangenconflict te voorkomen. Om die reden onthouden commissieleden zich in specifieke gevallen van een opvatting, aldus Dancet, die verre van zich werpt dat in het glyfosaatdossier sprake is van partijdigheid in het RAC.

Laatste reacties

 • alco1

  Tennekes op vakantie?

 • agratax(1)

  De vraag is niet of Glyfosaat kankerverwekkend is of niet. De vraag is "Is het residu dat in onze gewassen achterblijft Gevaarlijk of Niet. Wat is het gevolg van de conclusie? Is nu de weg vrij voor RR gewassen met alle risico van voedsel en veevoer waar residuen van RoundUP inzitten omdat de planten tijdens de groei hiermee zijn bespoten. over deze materie hoor of lees ik nooit iets. Kennelijk mag de consument hier geen informatie over ontvangen. Dit baart mij daarom extra zorgen.

 • WGeverink

  Ik denk dat het eindeloos doorzeveren over een onderzoek waar niet het door jouw gewenste resultaat uit gekomen is ook slecht kan zijn voor jouw gezondheid Han.

 • melkveeakkerbouwer

  Glyfosaat is omstreden omdat het het meest bekende middel is onder de bevolking. Als een plant bespoten wordt met Glyfosaat gaat de plant dood. Niet echt handig om voedsel van te maken lijkt me AGRATAX(1)

 • info36

  Dat Greenpeace een radicale organisatie is weten we al lang maar dat er ook boeren in meegaan verbaasd me enorm.

 • A1967

  Het verbaast mij dat de reageerders echa niet eerst even googlen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.