Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:24 mrt 2017

EU-parlement: geef jonge boer eerste recht op grond

EU-lidstaten moeten de toegang tot grond voor kleine, jonge en nieuwe boeren verbeteren, vindt een meerderheid van de landbouwcommissie van het Europees parlement.

Boeren die grond gebruiken, moeten het eerste recht krijgen om die grond te kopen. De parlementscommissie bepleit voor de gehele Europese Unie om meer inzicht te verschaffen in grond- en pachtprijzen.

Sociaaldemocrate Maria Noichl heeft voor het parlement een rapport opgemaakt over de beschikbaarheid van landbouwgrond in de gehele EU. Noichl roept de Europese Commissie op met een duidelijke uitleg te komen welk grondbeleid de lidstaten kunnen hanteren op basis van de regels voor de gemeenschappelijk markt.

Jonge en beginnende boeren

Noichl wil dat jonge boeren en beginnende boeren als eerste grond zouden moeten kunnen verwerven. De aankoop van landbouwgrond met speculatie tot doel zou aan banden moeten worden gelegd.

Behandeling rapport in april

In april behandelt het voltallige Europarlement het rapport van Noichl.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dit lijkt sprekend op het franse systeem (van de SAFER). Ik had altijd gedacht dat het zou verdwijnen onder druk van Brussel maar Brussel wil het dus in de hele EU. Door bemoeienis van anderen ( commissies van wijze heren) druk je de grondprijs en dat valt gunstig uit voor jongeren, starters en kleine boeren. RABO zal tegen zijn want er komen dan veel klanten onder water te staan.

 • Attie

  Dan zal je eerst de vrije geliberaliseerde pacht aan banden moeten leggen. Het is nu nog veel te aantrekkelijk voor de (moderne) belegger.

 • vandenbrand

  attie, en als overheid bij pacht ook eerst buren, en niet de allerhoogste bieder. dan werd de grond minder uitgemergeld en dat drijft de grondprijs ook minder op. op langer termijn is dat voor alle partijen beter

 • John*

  als het mestprobleem in Nederland weg is halveert de waarde van de grond.. laten we daar eerst maar eens aan werken (of niet..) maar kopen van grond moet ook weer geen loterij worden. nu gaat de grond naar boeren die er het meeste economische voordeel mee halen. dichtbij, mestafzet, stalruimte benutten, al dan niet met behulp van een belegger.

Of registreer je om te kunnen reageren.