Home

Nieuws

Duitse senaat wil geen tol in grensregio‘s

De Duitse Eerste Kamer, de Bondsraad, is vrijdag opnieuw uitgevaren tegen het tolplan van de minister van Verkeer, Alexander Dobrindt.

Dobrindt wil buitenlanders laten betalen voor het gebruik van autosnelwegen. De Bondsraad eist dat er uitzonderingen komen in grensregio‘s.

Voor de Nederlandse agribusiness is tol zeer nadelig, zeker in het grensgebied. Duitsland is de grootste markt voor Nederlandse agri- en foodproducten. Dagelijks worden bijvoorbeeld mengvoer en varkens afgeleverd bij respectievelijk boeren en slachterijen in bijvoorbeeld Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

‘Kosten wegen niet op tegen baten’

Er zou bij afritten van de snelwegen bij de grens van tol moeten worden afgezien, omdat die schadelijk zou zijn voor de economie langs de grens en de Europese integratie. Bovendien hamert de Bondsraad erop dat de kosten van de invoering van de tolheffing waarschijnlijk niet opwegen tegen de baten. Buurlanden, met name Oostenrijk en Nederland, zijn razend over de tolheffing.

De Bondsraad is een niet-gekozen vergadering van 69 afgevaardigden van de zestien Duitse deelstaten. Dobrindt hoeft voor zijn tolheffing geen toestemming te vragen. Maar de parlementen van de deelstaten kunnen de invoering ervan vertragen.

Regeringswisseling

Met de verkiezingen in september in zicht is het overigens de vraag of Dobrindts plan de regeringswisseling overleeft. De tolheffing zou volgens de huidige planning in 2019 worden ingevoerd. Dobrindt verdedigde vrijdag zijn plan in de Duitse Tweede Kamer, de Bondsdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.