Home

Nieuws 1 reactie

Dreiging kort geding over de status exportstallen

Mogelijk rechter ingeschakeld voor oplossing problemen voor vee-exporteurs door fosfaatregels.

Vee&Logistiek Nederland bereidt een kort geding voor tegen de staat over de status van exportstallen in het kader van het fosfaatreductieplan. Dat zegt voorzitter Henk Bleker van de organisatie van veehandelaren en -exporteurs.

Niet-melkleverende bedrijven

De exportstallen, waar runderen in quarantaine worden geplaatst voordat ze worden geëxporteerd, vallen ook onder het fosfaatreductieplan van de sector. De bedrijven worden gezien als niet-melkleverende bedrijven en hebben daardoor een referentiedatum van 15 december 2016.

‘Export van runderen in het kader van fosfaatreductie is juist belangrijk op dit moment’.

“Bedrijven die toen weinig dieren hadden, dreigen hoge boetes te moeten betalen als ze dieren plaatsen voor quarantaine. Dit belemmert de export. Vanwege de quarantaine-periode van dertig dagen speelt het probleem op dit moment al”, legt Bleker uit. Hierdoor wordt de beschikbare capaciteit van de exportstallen niet optimaal benut, terwijl de export van runderen in het kader van fosfaatreductie juist belangrijk is op dit moment.

Deadline komende maandag

“We hopen dat er uiterlijk maandag een oplossing van het ministerie komt, zodat we het procederen tegen de staat kunnen voorkomen”, zegt Bleker.

Eén reactie

  • aj.staal1

    Ook hier november veel geexporteerd in komend jaar maar een halve GVE per HA

Of registreer je om te kunnen reageren.