Home

Nieuws

Conflict binnen WTO over landbouwonderhandelingen

De lidstaten van de WTO zijn het nog niet eens over een nieuwe hoofdonderhandelaar voor het landbouwdossier.

Veel landen zijn voor het aanstellen van Gustavo Vaneria Balbel, de WTO-ambassadeur van Uruguay. De reden is dat Uruguay voor vergaande liberalisering van de landbouwhandel is, aldus persbureau Agra Europe.

Landbouw is binnen de WTO al jaren een hoofdpijndossier. Voor India is de wijze waarop de onderhandelingen over liberalisering gaan heel belangrijk. Het land wil ruimere mogelijkheden krijgen om voedselvoorraden te gebruiken om boeren te steunen en de voedselzekerheid veilig te stellen. De VS en EU voelen daar weinig voor. India en andere ontwikkelingslanden willen ook meer rechten om bij snelle prijsdalingen door importen de markt tijdelijk te sluiten.

Vooruitgang boeken vóór december

De nieuwe onderhandelaar zal vóór december 2017 resultaat moeten boeken. Op dat moment vindt in Buenos Aires een ministeriële topconferentie plaats waar vooruitgang moet worden gepresenteerd. De WTO vecht om bestaansrecht nu protectionistische tendensen de kop opsteken, niet in het minst in de VS waar president Donald Trump dreigt importen uit Mexico en China actief tegen te houden, of te frustreren met torenhoge importtarieven.

De huidige hoofdonderhandelaar is de Nieuw-Zeelander Vangelis Vitalis. De positie van hoofdonderhandelaar over landbouwonderwerpen wordt al sinds 2004 door Nieuw-Zeelanders ingevuld. India is voorstander van het aanstellen van Irene Young, die Hongkong als aparte regio van China vertegenwoordigt. Andere landen vrezen dat Young in de praktijk de belangen van grootmacht China vertegenwoordigt. Mexico en Noorwegen hebben ook kansrijke kandidaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.