Home

Nieuws 6 reacties

CDA wint ten koste van VVD onder boeren

De VVD lijkt onder agrarisch ondernemers de tol te betalen voor de steun aan PvdA-VVD.

Volgens een online peiling onder 600 boeren en tuinders blijkt dat het CDA de VVD onder agrarisch ondernemers voorbijstreeft.

Het onderzoek, uitgevoerd door marketingbureau AgriDirect in samenwerking met vakblad Nieuwe Oogst, laat zien dat ongeveer een op de drie boeren die in 2012 op de VVD stemde nu terugkeert naar het CDA. De VVD heeft een aanhang onder boeren en tuinders van ongeveer 25%, het CDA scoort ruim 40%. Derde partij onder boeren en tuinders is de SGP, met een gemeten omvang van ongeveer 17% (in 2012 12%). Alle andere partijen scoren minder dan 10%.

De VVD verliest vooral aanhang onder tuinders, maar ook onder akkerbouwers en intensieve veehouders is de animo voor de VVD tanende. Verdeeld naar regio’s blijkt de VVD zich vooral te handhaven in Oost-Nederland.

Bepaal uw voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen met behulp van de Boerderij Stemhulp en bekijk de elevator pitches waarin kandidaat-Kamerleden hun standpunten over de landbouw vertellen

CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts blijkt een belangrijke rol te spelen bij zijn achterban. Een grote groep CDA‘ers kiest voor die partij vanwege de woordvoerder. Aanhangers van de ChristenUnie laten zich met name door de christelijke overtuiging leiden.

Historisch laag vertrouwen in bewindspersoon landbouw

Het vertrouwen in staatssecretaris Martijn van Dam is volgens de peiling historisch laag. Van Dam krijgt gemiddeld een 3,6 op een schaal van 1 tot 10. Nog nooit scoorde de verantwoordelijke bewindspersoon zo laag in de peiling van Agridirect (sinds 2002). Landbouwminister Veerman (Veerman) behaalde ooit de hoogste score, met een 7.

Laatste reacties

 • geen wonder

 • Beetje jammer

 • Beetje jammer

  Beetje jammer dat de redactie een stemwijzer promoot die gewoonweg onvolledig is. Naar mijn mening is "forum voor democratie" een waardige partij, die niet onopgemerkt mag blijven. Een ondernemerspartij die de boer respecteert en de mond niet dicht houdt over de huidige problemen in de samenleving.

  Zolang we geen kansen geven aan nieuwkomers blijven we gewoon braaf CDA of SGP stemmen. Je ziet wat dit de laatst jaren teweeg heeft gebracht.

  Met vriendelijke groet

 • Bennie Stevelink

  @Sijben, wat ze bij "Forum voor Democratie" verstaan onder democratie is in feite referendum-anarchie. In een anarchie ontstaat het recht van de sterkste wat leidt tot tirannie.
  In een goed werkende democratie ontstaat juist consensus waarbij ook de minderheid invloed en rechtszekerheid heeft.

 • veldzicht

  Ik vind alles best,als die PvdD maar ophoepelt en Gr.L niet zo groot wordt,
  o ja ,SP,D66 en PvdA mogen van mij ook in de stront zakken,die zien de boeren ook liever gaan dan staan.

 • c.putten

  ik vrees voor een kabinet met pvda,groen links ,sp,d66,en cda.er zijn weinig andere alternatieven die een meerderheid gaan halen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.