Home

Nieuws 8 reacties

Britse boeren en agrofood willen vrijhandel na Brexit

De Britse boeren en de agrofood sector pleit voor een vrijhandels overeenkomst na de Brexit.

Alleen op die manier zijn kostbare invoerrechten over en weer te voorkomen. Dat staat in een gezamenlijke brief van de Britse boerenbond (National Farmers Union), de voedingsindustrie (Food and Drink Federation) en de retail (British Retail Consortium) aan de Britse premier Theresa May. Dat meldt het Britse vakblad Farmers Weekly.

Uitredingsverzoek

De brief is ondertekend op maandag in de week dat May het uitredingsverzoek indient bij de Europese Commissie in Brussel. De drie organisaties verzekeren dat de Britste voedselproductie ook na de Brexit ‘concurrerend en winstgevend zal zijn en zal voldoen aan de behoeften van de Britse consument’. Tegelijkertijd hebben boeren maar ook de industrie en de winkels toegang nodig tot andere markten. Niet alleen voor een deel van de producten die nodig zijn, maar ook voor de afzet van een deel van de eigen productie.

Omzet € 125 miljard

Volgens de brief werken in de Britse agrofood sector 3,9 miljoen mensen en is de sector goed voor een omzet van £108 miljard (€ 125 miljard).

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Kortom, wel de lusten, niet de lasten. Dat willen we allemaal wel......

 • geen boer

  een groot deel van de boerenstand heeft vóór de Brexit gestemd. Het VK was landbouwkundig immers een importerend land en alles zou beter worden.
  Oh wacht...
  Nee, die hele Brexit was, is, en gaat een kapitale fout worden. "Splendid isolation" was iets van twee eeuwen terug.

 • alco1

  Elk nadeel heeft zijn voordeel, dus ook elk voordeel heeft nadeel.
  We zullen zien hoe de schaapjes zullen gaan lopen.

 • WGeverink

  Ik denk dat brexit voor de Engelsen uiteindelijk geen windeieren gaat leggen. Uiteindelijk is de handel met de Engelsen best wel belangrijk. Ook zitten de Engelsen er helemaal niet op te wachten om geld te steken in een failiet land als Griekenland. En kijk naar al de landen die momenteel op omvallen staan en binnen kort in meer of mindere mate hulp nodig hebben. De EU moet het de Engelsen wel heel moeilijk en pijnlijk maken om de EU te verlaten want als andere contributeurs zoals Nederland het zich in de kop halen dat ze de EU willen verlaten kunnen de blijvers zich de EU steets moeilijker veroorloven.

 • Bennie Stevelink

  Als de Britten vrijhandel willen met de EU zullen ze aan dezelfde milieu-eisen, dierwelzijns-eisen en sociale regels moeten voldoen als boeren in de EU. Ze zullen dus gewoon Europese regels houden waar ze met de Brexit vanaf dachten te komen.

 • alco1

  Bennie. Je hoorde de voorstanders zich vooral sterk maken met de in hun ogen te hoge contributie die betaald moest worden.

 • A1967

  Typisch een geval van"ik heb ergens voor gestemd maar weet niet waarvoor ". Het lidmaatschap van de EU was juist bedoeld voor deze landen voor vrij verkeer van werk en van handel, dat wilden ze niet meer, dus de rechten van vrije handel hebben ze op gegeven, binnen de EU.

 • jan4072

  @Bennie. Je vergeet dat de britse varkenshouders aan veel strengere welzijns eisen moeten voldoen dan hier op het vaste land vandaar ook de gigantische sanering een jaar of 10 terug. De britse regering legde de eigen boeren extreme welzijnseisen op maar kon de import van vlees uit de EU niet verbieden. Dat wordt dus nu anders; eerst aan onze (UK)normen voldoen en anders geen import. En als je dan weet dat de engeland maar voor 40% selfsupporting is dan is het duidelijk dat de pijn bij ons komt en niet in de UK.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.